Jump to content

Gyerekmenyasszonyok szomorú sorsa

2015. 05. 01. 11:31

A világon rengeteg fiatal lányt kényszerítenek férjhez még azelőtt, hogy betöltötték volna a 18. életévüket, a harmaduk ráadásul még a 15. születésnapját sem ünnepelhette meg azelőtt, hogy asszonnyá tennék. A világ gyerekmenyasszonyainak mintegy harmada Indiában él.

Egy bátor 13 éves lány esete újra ráirányította a világ figyelmét a gyerekmenyasszonyok rettenetes sorsára, amikor kiállt a jogaiért és nyílt levelében tiltakozott az ellen a szörnyűséges gyakorlat ellen, ami testileg és lelkileg is tönkreteszi a lányokat. A szülei által megszervezett, előre elrendezett esküvője előtt az indiai Jamshedpurba valósi lány levelet írt az iskolája igazgatójának, melyben könyörög, hogy ne engedje a ceremóniát véghezvinni, és akadályozza azt meg minden áron.

A fiatal, 13 éves Duli azzal érvel, hogy mindenképpen szeretné befejezni az iskoláit, mielőtt feleségként élne tovább, férjes asszonyok ugyanis a hagyományok szerint nem tanulhatnak semmilyen oktatási intézményben.

’A szüleim április 22-re tűzték ki az esküvő időpontját. Nem akarok férjhez menni. Megfogadtam, hogy nem megyek férjhez 18 éves korom előtt.’ –írta.

A lány apja azonban azzal érvel, hogy ha elhalasztják az esküvőt, később a 18 éves ’vénkisasszonyt’ már túlságosan nehéz lenne kiházasítani.

Bár Indiában is elvileg törvénytelennek számít a fiatal gyereklányok kiházasítása, ennek ellenére a gyakorlatban továbbra is él a dolog, a törvénykezés pedig nem sokat tesz ellene.

A fiatal menyasszonyokat nem csak az elszenvedett pszichológiai trauma veszélyezteti, de ez a gyakorlat nagy egészségügyi kockázatot is rejt magában. A korai teherbeesés az egyik fő halálok a 15-19 éves gyereklányok körében. A férjezett lányokat és nőket ráadásul sokkal gyakrabban éri házasságon belüli erőszak, ezen kívül a túlságosan korán megkezdett házasélet és gyerekszülés a szervezetüket is feleslegesen terheli meg.

A HIV, az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek is gyakrabban fordul elő a körükben, mivel legtöbbször idősebb férfiakhoz adják őket feleségül, akik sűrű és komplikált szexuális előélettel rendelkeznek.

A lányos apák abban reménykednek, hogy az idősebb lányaik kiházasításával anyagilag is kissé fellélegezhet a család, hiszen így legalább egy éhes szájtól megszabadulhatnak, ezért még nehezebb meggyőzni őket arról, micsoda kegyetlen gyakorlat a gyereklányok férjhez adása.

(Kép: bulletinoftheoppressionofwomen.com)