Jump to content

Az önfegyelem a legtöbb, mi adható

2015. 04. 24. 11:16

Ha csak egyetlen egy dolgot tanítasz meg a gyerekednek, akkor az az önfegyelem legyen, tanácsolják brit szakemberek. Ebből a jellemvonásból ugyanis hosszú távú előnye származik a csemetéknek mind a magánéletében, mind a későbbi karrierje során, és sokkal könnyebben fognak munkát is találni.

A skót Stirling egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a korán elsajátított önfegyelemnek igen fontos következményei vannak a gyerekek későbbi karrierje során is, de már a fiatalabb években is számtalan előnyhöz juttatja a csemetéket. Azok a gyerekek ugyanis, akik erős önfegyelemmel bírnak, sokkal jobban tudnak figyelni a tanórákon, könnyebben elvégeznek nehezebb feladatokat, kitartóbbak, és könnyebben elnyomnak magukban a helyzethez épp nem illő viselkedési formákat is. Ezek a gyerekek önfegyelmüket később is remekül tudják kamatoztatni a szakemberek szerint, hamarabb találnak munkát, azt tovább meg is tudják tartani, és 40%-kal kevesebb időt töltenek munkanélküliként, mint kevésbé fegyelmezett társaik.

A brit felmérés során több, mint 15 ezer gyereket vizsgáltak meg, illetve számos kutatás eredményeit vetették össze a szakemberek. A kutatókat ezúttal elsősorban az önfegyelem mértéke és a felnőttkori munkanélküliség közötti kapcsolat érdekelte. A vizsgálatokból kiderült, hogy ha romlik a gazdaság helyzete –ahogy azt tapasztalhattuk a 80-as években, vagy akár pár évvel ezelőtt is,- akkor azok az illetők veszítik el leghamarabb az állásukat, akik a legkevesebb önfegyelemmel rendelkeznek. Főként tetézi a már meglévő bajt, hogy ugyanezek a kevésbé fegyelmezett emberek lesznek azok, akik aztán jóval nehezebben találnak újabb munkalehetőséget.

A szakemberek ezért arra figyelmeztetik a szülőket, hogy ha jót akarnak csemetéiknek, akkor még zsenge korban szoktassák őket önfegyelemre, később ugyanis sokkal nehezebb elsajtítani ezt a tulajdonságot. Az önfegyelem megtanulásában sokat segíthet egy jó óvoda és iskola, vagy olyan mozgásformák, mint a jóga, vagy a küzdősportok, mint a karate, vagy a dzsúdó.

(Kép: youthmuse.com)