Jump to content

5 dolog, amit SEMMMIKÉPP ne mondjál otthon lévő anyukáknak!

2015. 04. 10. 10:34

Ha nem szeretnéd, hogy egy csomag használt pelenkával vágjanak kupán, vagy a nyakadba borítsák –legalább gondolatban- a megbőrösödött finomfőzeléket, akkor ezeket inkább ne kérdez meg a gyesen lévő kismamáktól...

-„Mit csinálsz ennyi temérdek szabadidővel?”

Bárki, aki töltött már huzamosabb időt kisgyerekekkel, pontosan tisztában van vele, hogy az olyan egyszerű feladatok is, mit a mosás kiteregetése, vagy a krumpli meghámozása hosszú órákra is elnyúlhat, ha közben az alig egyméteres apróság rendezi át buzgón a lakást, vagy álmodja újra a tapéta megunt mintázatát.

-„Ha olyan álmos vagy, miért nem pihensz akkor, amikor a gyerekek alszanak?”

Mire a kislurkókat a délutáni szieszta idejére ágyba nyomják az elcsigázott anyukák, addigra bizony már legtöbbször ipari mértékben szalad a háztartás. Mire azonban végeznek az etetőszék és környéke lesuvickolásával, az edények elmosásával, a ruhák összehajtogatásával, addigra a csemete is felébredt a szunyókálásából. De még ha sikerülne is lecsípni egy fél órácskát, nem biztos, hogy gombnyomásra el fog tudni aludni nap közben a kizsigerelt anya.

-„Csodálatos lehet, hogy nem kell dolgoznod!”

Az irodai munkát és a gyeses időszakot csupán egyetlen –de annál lényegesebb- dolog különbözteti meg egymástól: míg az előbbi véget ér délután öt-hat magasságában, az utóbbi a nap 24 órájában tart, hétvégén is. A túlórát pedig senki sem fizeti ki, cserébe viszont betegszabadság sincs soha.

-„Mikor tervezed, hogy folytatod a karriered?”

Az otthon ülő kismamáknak bizony temérdek aggodalmat és fejfájást okoz, vajon hogyan fognak tudni több év kihagyása után visszailleszkedni korábbi munkakörükbe, sokukat pedig az is aggaszt, hogy talán nem is lesz hová visszatérniük, illetve hogy a napi 8-9 órás munkaidőt hogyan egyeztetik össze az óvodával és a kisgyerek betegségeivel.

-„Nem hiányzik a felnőtt beszélgetés?”

Egyrészt attól még, hogy valaki otthon van a gyerekeivel, nem jelenti, hogy hermetikusan el van zárva a külvilágtól. De a játszóterek és babamama klubok mellett bizonyára neki is szüksége lenne arra, hogy valaki értelmes kérdéseket tegyen fel neki, és ne nézze beszűkült mamarobotnak.

(Kép: inspireland.com)