Jump to content

Ezért ne igyanak üdítőitalt a fiatal lányok!

2015. 02. 06. 11:31

Eddig is tudtuk, hogy a cukros üdítőitalok milyen károsak a gyerekek (és felnőttek) egészségére, hiszen számtalan vizsgálat igazolta, hogy szoros összefüggés tapasztalható az italok fogyasztása és a cukorbetegség, az elhízás, az agresszió, a magas vérnyomás és a vesebetegség között. A kutatók azonban most újabb tétellel egészítették ki az üdítők bűnlajstromát.

Harvardi kutatók állítása szerint azok a lányok, akik sok üdítőitalt fogyasztanak, hamarabb érik el a pubertáskort.

A kutatás során 5.600 lányt vizsgáltak meg, akik 1996 és 2001 között születtek. Kiderült, hogy azok a fiatal lányok, akik naponta több, mint másfél pohár üdítőt ittak, 2,7 hónappal korábban kezdtek el menstruálni, mint társaik, függetlenül a testtömeg indexüktől. A menstruáció korábbra tolódásánál az sem számított, hogy az üdítő cukros, cukormentes, vagy diétás volt-e, vagy hogy a lányok egyébként mennyire táplálkoztak kielégítően.

A kutatás vezetője, Jenny Carwile elmondta, a korai menstruáció számos kockázati tényezőt hordoz magában. Ilyen lehet a kamaszkori depresszió kialakulása, vagy felnőttkorban a mellrák megjelenése, de lelkileg az is megterheli a lányokat, ha a közösségükön belül ők az elsők, akik ’nagylánnyá értek’.

Hogy a cukros üdítők milyen módon serkentik a korai pubertálást, azt mindezidáig nem tudták megmondani a kutatók.

(Yahoo Shine, kép: sheknows.com)