Jump to content

Így működik a kamaszok agya -2. rész

2015. 01. 30. 11:19

Frances E. Jensent neurológus elmagyarázza, miért viselkednek a szülő szempontjából sokszor furcsán a tinédzser gyerekek, és mi az, amire oda kell figyelni, amikor alcsúszott alvásritmusról, számítógépes játékokról, alkoholról, vagy drogfogyasztásról van szó.

-Miért nem fekszenek le este időben és miért olyan átkozottul nehéz reggel kikönyörögni őket az ágyból?

A szakember szerint ennek egészen egyszerű biológiai okai vannak. Mint sok más emlősnél is, mint például a rágcsálók esetében, az alvásmintázat a kamaszkor beköszöntével átalakul. A pubertástól egészen a tizenéves koruk végéig a belső órájuk arra programozza őket, hogy körülbelül három-négy órával később feküdjenek és keljenek, mint a felnőttek. Éppen ezért komoly alváshiányuk lesz, ha minden nap 7-8 körül keltik fel őket. A szakember ezt egy sarkallatos pontnak tartja, amin érdemes lenne elgondolkodni, és ennek fényében átalakítani az egész oktatási rendszert. Az alvásmegvonás ugyanis hosszú távon nagyon komoly egészségügyi és szellemi gondokat tud okozni, nem csak a kamaszok memóriazavara, de a dühkitörések, hangulatingadozások mögött is ez az ok állhat.

-Mit tehetünk, ha a kamaszokat egyáltalán nem érdekli az iskolai előmenetelük? Hogyan lehetne őket tanulásra buzdítani?

A mai gyerekeket sok minden elvonhatja a tanulástól, hiszen mennyivel érdekesebb dolog rámenni a Facebookra, vagy számítógépes játékokkal játszani, mint megcsinálni a házi feladatot? Ezzel a problémával mi felnőttek is sokszor szembesülünk, de a motiválatlanság lehet valamilyen tanulási nehézség tünete is. Ha erről van szó, akkor a tinédzser évek éppen ideálisak a probléma diagnosztizálására, és kezelésére is, hiszen a kamaszok sokkal gyorsabban tanulnak, mint a felnőttek, és hamarabb megjegyeznek dolgokat.

-Mennyire kell aggódni a gyerekek drog-, vagy alkoholfogyasztása miatt?

Ugyanaz az alkohol-, vagy kábítószermennyiség egy kamaszra jóval nagyobb hatással van, mint egy felnőttre, állítja a szakember. Az eltúlzott alkoholfogyasztás, ami egy felnőttnél csupán részegséget okoz, egy kamasz esetében akár agykárosodással is járhat. A drogokkal hasonló a helyzet. A kamaszokat mintha a tanulásra tervezték volna, ám a függőség is egyfajta tanulás, így sokkal hamarabb függőkké válhatnak, mint egy felnőtt ember. Számos kutatás bizonyította, hogy a rendszeres füvezésnek hosszú távú következményei vannak, megváltoztatja az agy kémiáját és csökkenti az intelligenciahányadost is.

-Milyen hatása lehet a kamasz gyerek agyára a túlzott számítógépes játszás?

A kamaszoknak állandó szükséglete van a folyamatos stimulációra, a videójátékok pedig ezt adhatják meg nekik. Míg a felnőttek képesek valamit mértékkel csinálni, a tinédzsereknél könnyen előfordulhat, hogy túlságosan erősen összepontosítanak egy dologra, például a játékra, és észre sem veszik, hogy elveszítették a kapcsolatot a valóságos emberekkel, ami viszont már komoly problémát jelent. Fontos tudni, hogy a számítógépes játékok ugyanúgy hatnak az agy jutalomközpontjára, mint a drogoktól való függőség.

(The Guardian, kép: info.pacificquest.org)