Jump to content

Így működik a kamaszok agya -1. rész

2015. 01. 29. 11:15

Mivel maga is két kamaszgyermeket nevel, Frances E. Jensent, a Pennsylvaniai egyetem neurológusát az érdekelte, mitől működik másképp a kamaszak agya, mik azok a mentális változások, amik a hangulatingadozások, a rendetlen szobák, vagy a szülőkkel kommunikálni képtelen fiatalok viselkedése mögött állhat.

Jensen kutatási eredményeinek segítségével úgy gondolja, könnyebben megoldhatjuk azokat a nézeteltéréseket és konfliktusokat, amik akkor adódnak, ha a szülő és kamasz korú gyermekének világa összeütközik. Íme néhány klasszikus konfrontáció szülő és tinédzser gyermeke között, és a neurológus magyarázata arról, mi is okozza a sokszor érthetetlen kamasz viselkedést:

-A gyerek szobájába be sem lehet lépni a sok szanaszéjjel hajigált holmitól. Hát egyáltalán nem érdekli a rend?

A neurológus szakember szerint a rend szeretetéhez a gondolkodási készség kifinomultabb változatára lenne szükség, a kamaszok agya azonban ebben az időszakban nem túl erős a tervezésben. A felnőttekre jellemző összeszedettséget igénylő fejlett agy kifejlődése évekig is eltarthat. A rendrakás pedig amúgy sem tartozik a kamaszok legégetőbb szükségletei közé. Azért rendetlenek, mert nem hagynak maguknak elég időt az elpakolásra, mielőtt elnyargalnának valami nagyon fontosat csinálni.

-Miért dühöng olyan gyakran a lányom, és mi az oka, hogy szinte mindig énrám dühös?

A kamaszok gyakran érzik frusztráltnak magukat a körülményeiktől ugyanúgy, mint saját maguktól, aminek részben az az oka, hogy egy csomó dolog nem illeszkedik még össze az agyukban. Ez áll annak is a hátterében, hogy a szükségesnél szeretnek nagyobb kockázatokat vállalni, ingerlékenyek, vagy erős hangulatingadozásaik vannak. Míg természetesen ezek az időszakos mentális problémák nem jogosítják fel őket a helytelen viselkedésre, ha megértjük a konfliktusok biológiai hátterét, bízhatunk benne, hogy mi, szülők is türelmesebben állunk majd a gyermekeinkhez, és nem kerülünk bele egy ördögi spirálba azzal, hogy rosszul reagáljuk le gyermekek indulatkitöréseit. Ezzel ugyanis csak méginkább elmérgesítenénk az amúgy is érzékeny helyzetet. A szakember azt tanácsolja, próbáljunk meg jóban maradni kamasz gyermekünkkel, még akkor is, ha ők eltaszítanak maguktól.

-Kizár a gyerek az életéből. Miért nem beszélget már velem?

A kamasz évek során a gyerekek az önmegismerés és az újdonság keresés útját járják. Szükségük van arra, hogy függetlenek legyenek. Modern világunkban azonban a gyerekek elképesztő módon ki vannak téve az online világ által okozott folyamatos stressznek. Emiatt is nagyon fontos, hogy a szülők ne szakítsák meg, vagy lazítsák fel túlságosan a kapcsolatot gyermekeikkel.

(The Guardian, kép: cnbc.com)