Jump to content

Mi volt először, a ’mama’, vagy a ’papa’?

2015. 01. 16. 11:14

Minden szülő számára nagy izgalom, amikor a csemetéje élete eslő szavát mondja ki. Vajon mi lesz az, papa, vagy, mama? Esetleg valami más? Lássuk a babanyelv mögötti tudományos magyarázatot!

A legtöbb kisgyerek első szava ’papa’, vagy ’mama’ szokott lenni, aminek részben az a tudományos magyarázat áll a hátterében, hogy e szavak két ismétlődő szótagból állnak, ezért könnyebb őket kimondani. Ez lehet az oka annak is, hogy a legtöbb nyelvben hasonló felépítésűek azok a szavak, amiket a gyerekek életük első éveiben gőgicsélnek.

De vajon melyik szülő neve lesz a legeslegelső? A mamáké, vagy a papáké?

Nos, erről a fogas kérdésről bizony megoszlanak a szakemberi vélemények. Roman Jakobson orosz nyelvész szerint befolyásoló tényező lehet, hogy az ’m’ hangot valamennyivel könnyebben ejtik ki a babák, mivel hasonlóképpen kell formálni, mint amilyen szájtartásban a kicsik az evéskor csücsörítenek.

Dr Breyne Moskowitz szerint azonban épp ellenkezőleg van, az ’m’ hangot jóval nehezebb megtanulniuk a csemetéknek. Négy és hat hónapos koruk körül ugyanis, amikor a kisbabák elkezdenek gügyögni és próbálgatják a különféle hangokat, sokkal könnyebben kimondanak olyan hangot, amelyhez nem kell az orrukon keresztül kifújni a levegőt. Ez esetben pedig előfordulhat, hogy a baba nem is tudatosan mondja ki a ’papa’ szót, csupán ez az, amit a szülő fel vél ismerni -indokolatlanul.

-A gyerekek az anyanyelvük tanulása során elsőként olyan szavakat sajátítanak el szívesen, amelyeknek több jelentést is tulajdoníthatnak. –magyarázza Dr Sandra Disner nyelvészprofesszor. –Például a ’fel’ szó jelentheti számukra azt is, hogy ’vegyél fel’, vagy a holdat az égen.

(Yahoo Shine, kép: drgreene.com)