Jump to content

Hogyan legyél még jobb szülő 2015-ben?

2015. 01. 14. 10:00

„Idei fogadalmam, amit épp 20 perce szegtem meg, hogy türelmesebb szülő leszek. A családom persze kiakadt, mert tavaly is, és állítólag előtte is minden évbe ezt mondtam, aztán nem lett belőle semmi.” Welcome to the club! Idén sem leszel tökéletes szülő, de nem is kell. A gyerekeknek arra van szükségük, hogy elfogadják őket hibáikkal együtt, bocsánatot kérjenek tőlük, ha úgy adódik, és újra és újra érezzék, hogy szüleikkel egy hajóban eveznek.

 kép: https://www.pinterest.com/pin/555139091541087299/

 

1.       Érdemesebb inkább arra törekedni, hogy ügyesebben bánjunk érzelmeink kifejezésével. Ehhez persze sokkal kedvesebbnek kell lenni magadhoz. Többet aludni, megtanulni a határaidat időben kijelölni (nem csak utólag, amikor már átgyalogoltak rajta). Amikor dühös vagy, legyél dühös, de ennél többet ne csinálj! Ne nevelj, ebben az állapotban ne akarjál megoldani helyzeteket.

2.       Fogadd meg, hogy olyannak szereted a gyerekedet, amilyen. Mindenki odavan az utódaiért, nincs okom mást feltételezni. Mégis nagyon sok gyerek nem ÉRZI, hogy szeretik, mert folyamatosan elvárnak tőle valamit, persze jót akarnak neki, és CSAK AZ Ő ÉRDEKÉBEN teszik mindezt. Ismerd meg, ne akard átformálni, nézd a dolgokat az ő szemszögéből, és meglátod szárnyalni fog. Legfeljebb másik virágra, mint ahová te szeretted volna.

3.       Fogadd meg, hogy lehetőség szerint nem múlik el úgy nap, hogy ne kapcsolódnál hozzá. Kezd a reggelt egy nagy öleléssel, öleld meg, amikor elváltok. Csak figyeld, hallgasd meg, hülyéskedjetek sokat, csiklandozd meg, mond el, milyen jó, hogy van. Annyira soha nem lehet semmi fontos, hogy erre ne legyen idő.

4.       Fogadd meg, hogy követnivaló példakép leszel. Csak azt várd el, amire te is képes vagy. Ha szeretnéd, hogy tinédzserként is tisztelettel beszéljen majd veled, soha ne hozd megalázó helyzetbe és mindig beszélj vele te is tisztelettel. Amíg te nem tudsz uralkodni az érzelmeiden, ne vádold, ha ez még neki sem megy.

5.       Ha valami nem tetszik a gyerekedben, fogadd meg, hogy elgondolkodsz azon, hogyan járultál hozzá te a probléma kialakulásához. Minden, ami dühít, amitől kétségbeesel, tőled indult el. Ha lenne alkalmassági vizsgálat a szülővé válás előtt, talán soha, senki nem kapná meg. Mert ez a legkeményebb önismereti út, ahol megszabadulhatsz a démonjaidtól, megismerheted a legsötétebb oldaladat, hogy aztán kibontakoztasd az esendő angyalt is. Hajrá 2015.

 

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu