Jump to content

Szilveszter és Új év gyerekekkel

2015. 01. 07. 10:00

A Szilveszter nem kimondottan családi ünnep. Ha mégis, akkor elsősorban arról szól, hogy végre ájulásig fent lehet maradni, büntetlenül őrjöngeni, petárdáktól és tűzijátéktól félni, vagy éppen még jobban őrjöngeni, és 100% galvanizált űranyagból készült kifejezetten rossz ízű gyerekpezsgővel koccintani. Ez mind nagyon izgalmas, de gyerekként ebben felnőve nem nehéz szépen lassan, észrevétlenül belecsúszni a felnőttkori kötelezően őrületes bulik csodavárásába. Legtöbben irtózunk a kötelező ereszd el a hajam hangulattól, mégis bedőlünk neki. Azon gondolkodtam, nem e lehetne e, ha már itt van ez az ünnep, értelmessé tenni a kicsik számára, megtölteni tartalommal. Merthogy csak van számukra is értelmezhető abban, hogy valamit lezárunk, és egy új ciklus indul, ami telis tele van várakozással, kíváncsisággal, vágyakkal. És akkor egye fene, mehet az őrület, a durrogtatás és a szerintem szörnyű ízű gyerekpezsgő is.

 kép: https://www.pinterest.com/pin/92957179784542913/

 

Nyilván nem az élet értelméről fogunk elmerengeni egy négyévessel, de, ha kézzelfoghatóvá tudjuk tenni számára a számvetés és a megújulás szimbolikáját, igenis lehet olyan érdekes ez a családi együttlét, mint a fülsiketítő trombitálás. Amikor minden nap folyamatosan rohanunk, listákat pipálunk ki, azt hiszem létfontosságú időnként megállni, visszanézni, örülni annak, ami már van, és megfogalmazni új vágyakat. No meg mindezt átadni a következő generációnak.

Best of 2014

Telefonokat elő, nézzétek végig együtt az évközben készült fotókat, idézzétek fel a nyaralást. Ezt a kicsik is élvezni fogják, s talán a képek segítségével arra is tudnak válaszolni, mi volt a legjobb élmény számukra. Szavazhattok arról, milyen fontos esemény, történés szimbolizálja az elmúlt évet. A kicsi beszokott az oviba, anya újra dolgozik, idén született meg az új unokatesó, stb.

Mire vagyok büszke

A nagyobbak már biztosan el tudják mondani, mire büszkék, ami annak az évnek a személyes eredménye. Haladó családok, akik járatosak az egymással való őszinte beszélgetésekben, akár egymásnak is elmondhatják, mi okozott nagy örömet a másikban, amiért aranyérmet érdemel. Lehet ez nagy dolog, például apa ebben az évben hagyta abba a dohányzást, de apróságok is, milyen finomra sikerült a szülinapi torta, ami anya sütött.

Mit szeretnék letenni, és új lappal indulni?

A legtöbb kártyajáték alapja. Ahogy nőnek a gyerekek, egyre inkább meg tudják fogalmazni azt is, amit máshogyan szeretnének a jövőben. Persze lehet, hogy a tesójától, vagy a házifeladattól akar majd végleg megszabadulni, de ilyenkor némi empátiával és terelgetéssel tudunk segíteni. „Igen, idén nagyon sokat veszekedtetek a tesóddal, mi lenne, ha jövőre sikerülne ügyesebben megoldani a konfliktusokat? Emlékszel, milyen jót hülyéskedtetek a nyaralás alatt? Szerintem csak a rossz érzésektől érdemes megszabadulni.” Hatásos és szép rítus lehet a befejezése az évnek, ha egy papírra mindenki leírja, amit szeretne lezárni, és elégetitek egy fémtálban, vagy bedobjátok a kandallóba, ha van.

Fogadalmak

És jöjjön végül a felnőttek kedvence, szintén nagyobb lurkóknak. Annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel valósuljanak meg az újévi fogadalmak, keressétek együtt a következőkre a választ: mi az, amit már eddig is megtettem, mi lesz az első lépés, amit megteszek, milyen segítséget kérek tőletek ahhoz, hogy elérjem a célomat, milyen hatással lesz rátok, családtagokra nézve, ha beváltom, amit ígérek?

 

Pethő Orsolya, pszichológus

 

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu