Jump to content

Pica is okozhatja a furcsa kívánósságot

2014. 12. 16. 11:32

A várandós hónapok során sokan kívánóssá válnak, és ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy a legbizarabb kombinációjú ételeket egyék, mondjuk fagylaltot csemeguborkával. Egy 25 éves brit nő azonban valószínűleg bárki furcsa kívánósságát felülmúlja...

Jade Sylvester első terhessége óta nem tud ellenállni a toalettpapírnak. A furcsa kívánóssága ugyanis ekkor jelentkezett, ám nemhogy csillapodott volna a szülész követően, épp ellenkezőleg. Az ötödi gyermek után végképp elhatalmasodott szegény asszonyon a furcsa kórság. Manapság olyannyira eldurvult a helyzet, hogy egy teljes gurigát elrágcsál naponta.

Az asszony minden bizonnyal a Pica nevezetű betegségtől szenved, amely nem más, mint fura sóvárgást okozó evészavar. A Picás betegek olyan dolgokat kívánnak megenni, amelyeknek semmi tápértéke nincsen, sőt, akár a halálukat is okozhatják. Nem ritka az esetükben, hogy földet, szappant, üveget, homokot, vattát, vagy mosogatószivacsot látva azonnali evéskényszer tör rájuk. Így volt ez Sylvester esetében is, aki két hónapos terhesen érezte először, hogy toalettpapírra vágyik.

-Nem is annyira az ízét, inkább az érzést szeretem a számban. Tetszik, hogy olyan száraz. –próbálja megmagyarázni kívánósságát. –Van kedvenc fajtám is, a különböző márkák ugyanis egészen más ízűek.

Az asszony valójában nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hiszen bizarr vágya még eddig semmilyen egészségügyi problémát nem okozott.

Még mindig nem tudni pontosan, vajon mi okozhatja a Pica kialakulását a terhesség során, egyes szakemberek szerint talán a vashiányos vérszegénység állhat a hátterében. Amennyiben pszichológiai háttere is van a betegségnek, viselkedészavarokkal is társul, vagy az egészségre káros mértéket ölt, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni a problémával.

(Kép: endalldisease.com)