Jump to content

Otthon, egyedül egy csecsemővel

2014. 11. 19. 15:39

Az ingerszegény környezet hallucinációkat, depresszív gondolatokat, szorongást okozhat. Ezt egy érdekes kísérlet bizonyítja, amire biztosan nem jelentkeznék önkéntesen. A résztvevőket igyekeztek minden lehetséges ingertől elzárni, és azt vizsgálták, milyen hatással van mindez rájuk. A szemük bekötve, hogy vaksötét legyen, fülökön fülvédő, amely még azt is megakadályozza, hogy a saját légzésük hangját hallják, s mindeközben egy testhőmérsékletű vízzel teli kádban lebegtek, végtagjaik becsomagolva, hogy a testi ingereket is minimalizálják. A kísérleti alanyok többsége nem bírta sokáig, szélsőséges érzelmi reakciókat mutatott, hallucinált, és a lehető legrövidebb idő alatt ki akart lépni a helyzetből.

 kép: https://www.pinterest.com/pin/342414377890066954/

Azt gondolom, nem túlzás, ha a szülés utáni időszakot ehhez a helyzethez hasonlítom. Ahogyan ma élünk, furcsa helyzetbe hozza a kisgyermekes anyukákat. Otthon, bezárva a lakásba, magányosan, légüres térben, ingerszegény életet élnek. Ha fizikailag nem is lenne annyira megterhelő, lelkileg bizony az.

A nő, az anya, hamar lemerül, ha nincs honnan energiát merítenie, s akkor a család sem tud honnan táplálkozni. Mert míg a férfi, az apa és a gyerekek is a nőből szerzik energiájukat, az anyának magának kell ezt megoldania. Így aztán nincs mese, valahonnan fel kell töltődni anyaként, nőként.

1.       Mindenképpen segítséget kell kérni. Elsősorban a párodtól, de a mai kor megoldásai: a nagyik és a baby sitterek támogatása is szükséges. Nem kell tudnod egyedül megoldanod mindent. Nem tűnik nagy dolognak otthon lenni, etetni, mosni, mosogatni, de a magány és az ingerszegény környezet miatt jóval megterhelőbb érzelmileg, mint gondolnánk.

2.       Ki kell találnod, hogyan tudsz többet aludni. A kialvatlanság önmagában elég a furcsa, depresszív gondolatokhoz, az ok nélküli sírásokhoz. Egy tengerimalac három nap után meghal, ha nem hagyják aludni, pedig sokkal kevésbé összetett az idegrendszere, mint a miénk.

3.       Mi az, ami feltölt téged, ami csak rólad szól? Ha kevés időd is lesz rá, de fontos, hogy heti rendszerességgel legyen valami olyan tevékenység, ami téged energizál. Tudom, milyen hihetetlen érzés először elmenni egyedül bevásárolni, vagy akár háborítatlanul kitakarítani, de most nem ezekre gondolok. Olyat válassz, ami nem kötelező, egyszerűen csak jól érzed magad benne. Heti egy-másfél óra, ha tudod, hogy eljön a TE időd, máris csodákra képes a hangulatodat illetően.

4.       Találkozz másokkal, ápold a baráti kapcsolataidat. A védőnő és az anyósod sem lehetnek annyira jó fejek, hogy kielégítsék minden természetes igényedet a társas kapcsolatok iránt. Találkozzál a barátnőiddel, beszélgess „felnőttes” dolgokról, mert ez is újraindítja az energiaáramlást.

5.       Szakítsatok időt arra, hogy mint férfi és nő is legyetek együtt. Hamar bele lehet feledkezni abba, hogy apaként és anyaként tekintsünk egymásra, pedig egy párnak nem ez az elsődleges szerepe. Abban az esetben lehet egészséges módon gyereket nevelni és megfelelő mintát mutatni a nemi szerepekre, ha férfiként és nőként is funkcionálunk.

6.       Maradjon valami, amitől nőnek érzed magad. Fodrász, kozmetikus, egy új ruha, egy varázsló sminkes és fotós, akik ügyesen eltüntetik a karikákat a szemed alól.

 

Ami biztos, hogy senki sem fogja kitalálni a gondolatodat, ha mégis megpróbálja, az ismervén a női lelket, rosszul sülhet el. Drágám, nem akarsz elmenni fodrászhoz? Szóval ennyire ronda vagyok? Gyere, vegyünk neked egy csinos ruhát! A régiekben már nem is tetszem neked? Aludjál egyet, én elmosogatok. Ennyire rosszul nézek ki? A saját igényeidnek a felismerése és kifejezése a te felelősséged, nem várhatod el, még a párodtól sem, hogy kitalálja, mit szeretnél.

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu