Jump to content

A családi étkezés megváltoztatja a gyerekek életét

2014. 11. 12. 10:00

Reggel épp hogy elkészülünk, én csak bedobok egy tejeskávét, miközben a másik kezemmel igyekszem valami elfogadható ábrázatot festeni az arcomból. Délben mindenki szanaszét, de este, amikor csak lehet, együtt vacsorázunk. Asztalhoz ülünk, megbeszéljük, kivel mi történt aznap. Az egész nem több, mint 20-25 perc. Íme, néhány kutatási eredmény arról, miért fontos rendszeresen együtt enni.

 kép: http://www.pinterest.com/pin/5629568256642782/

1.       Azok a gyerekek, akiknek családja közösen étkezik legalább napi egyszer, jóval gazdagabb szókinccsel rendelkezik.

2.       Sőt, könnyebben, ügyesebben beszélnek a problémáikról, érzéseikről. Nyilván a vacsora közben hallgatott párbeszéd, később a benne való aktív részvétel a kulcs. Fiús anyukák figyelem! Nem akarjátok megkönnyíteni leendő menyetek életét azzal, hogy egy érzelmeiről beszélni tudó férfit neveltek?

3.       Elég komoly összefüggést mutat az iskolai teljesítménnyel is a közös családi étkezés. Ebben elsősorban a rendszeresség, a struktúra segít, amihez hosszú távon igazodunk.

4.       Ha rendszeresen leültök az asztalhoz, ezzel csökkentitek annak kockázatát, hogy gyermeked drogokat, vagy alkoholt fogyasszon, depressziós vagy öngyilkos legyen, és a túl korai szexuális élet esélye is nagymértékben csökken. Érzi, hogy valahová tartozik, teret kap gondolatainak és érzéseinek megfogalmazásához, mintát kap a vitás kérdések megbeszéléséhez, problémamegoldáshoz.

5.       Összességében érzelmileg kiegyensúlyozottabbak azok a gyerekek, akiknek családja nem összevissza, kutyafuttában eszik, hanem valamiféle rituálét alakítottak ki erre. Ez az az esemény, ami a szétszéledő családtagokból összetartozó csoportot kovácsol, legalább erre a rövid időre. Az összetartozás érzés, a kiszámíthatóság az, ami a biztonságérzetet növeli.

Ami nem segít:

Ha a vacsora közben be van kapcsolva a tv, akkor teljesen mindegy, hogy együtt esztek e vagy sem. Mindenki a villogó dobozt bámulja ilyenkor, és nyoma sincs valódi együttlétnek.

Ugyanez igaz a telefon nyomogatására. Ilyenkor legjobb, ha hozunk egy közös szabályt, mindenki halkítsa le, és az asztaltól jó messzire hagyja ott.

A kicsiket, akik nem bírnak megülni a fenekükön, szerintem felesleges odakényszeríteni, mert még ideje korán elegük lesz az egész családi étkezés mizériából. Ha ez amúgy egy jó hangulatú, valódi összekapcsolódás, ahol érdekes dolgokról beszélgetnek, akkor előbb-utóbb ő is a részese akar majd lenni. Addig meg örüljünk, ha öt percet kibír, utána had rohangásszon.

A tapasztalat az, hogy minden gyerek megtanul „szépen” enni, ha a szülei ebben mintát mutatnak. A hónalj alá pakolt lexikon, a folyamatos fegyelmezés (üljél rendesen, ne turkáld az ételt, ne játssz az étellel) legfeljebb elveszi a kedvet a jóízű evéstől, szélsőséges esetben valamilyen evészavart is eredményez.

Ami segít:

Vonjatok be mindenkit a beszélgetésbe. Ha a felnőttek mindig ilyenkor beszélik meg valami érthetetlen nyelven a munkahelyi problémákat, az előbb vagy utóbb unalmas lesz a kicsik számára, és menekülni fognak. Nem a témával van a gond, fogalmazzatok úgy, hogy ők is értsék, kérdezzétek meg az ő véleményüket is.

Tehettek fel körkérdéseket is, ami mindenkire vonatkozik. Kinek mi volt a legjobb a mai napban? Volt e valami vicces élménye?

Próbáljatok meg átzsilipelni a napi stresszből, hogy a vacsorához már ne két agyonfeszült szülő üljön le.

Tartsd észben, hogy a közös étkezések varázslatos hatása a gyerekekre elsősorban annak köszönhető, hogy a család kialakított egy rendszeres közös rutint, amire számítani lehet, és amit jókedvűen, egymásra odafigyelve, egymáshoz kapcsolódva tölt el. Nyugodtan játszatok az étellel, nevessetek, ha már a harmadik falat hullik le a földre, vagy az orrán folyik ki a tea a röhögéstől. A komolyság nem jó semmire.

Pethő Orsolya, pszichológus

 

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu