Jump to content

Virtuális tízéves csalja tőrbe a pedofilokat

2014. 10. 28. 13:39

A Sweetie névre hallgató virtuális kislány segített elfogni és elítélni egy szexuális bűnözőt Ausztráliában. Ez az első alkalom, hogy bírósági ítélet is született ilyen ügyben azóta, hogy az avatárt tavaly létrehozta egy holland csoport.

A 37 éves Robert Hansen bűnösnek vallotta magát a Brisbane-i bíróságon.

A Sweetie nevű filippínó kislány avatárja mögé bújt önkéntesek tíz héten keresztül cseteltek potenciális szexuális bűnözőkkel. A csoport kutatói azt állítják, sohasem közelítettek meg aktívan senkit, ehelyett megvárták, amíg valaki önként kapcsolatba próbál lépni Sweetie-vel, és azonnal megszakítottak vele minden összeköttetést, amint az illető pénzt ajánlott a virtuális kislánynak szexuális szolgáltatásokért.

Céljuk az volt, hogy fényt derítsenek az egyre inkább elharapódzó bűntettre, amikor egyes pedofilok webkamerák segítségével próbálják meg kihasználni a gyerekeket, ami csak a Fülöp-szigeteken kiskorúak ezreit érint.

71 országból több, mint 20.000 felhasználó próbált kapcsolatba lépni Sweetie-vel a tíz hetes kísérleti fázis során, akik közül körülbelül ezret tudott azonosítani a rendőrség. Eddig ezekből 46 embert tartóztattak le Ausztráliában, de folyamatosan újabb eljárások várhatók a jövőben.

Sweetie tervezői avatárjukkal megnyerték az egyik legrangosabb holland díjat, Robert Hansent pedig két év börtönre ítélte a bíróság.

(The Verge, kép: terredeshommes.org)