Jump to content

Csúcson a születések és a női foglalkoztatás

2014. 10. 26. 12:42

Magyarország jó példa arra, hogy akkor születik több gyermek, ha a nők többen dolgoznak, s ennek következtében nagyobb biztonságban érzik magukat a családok.

Több mint 1600-zal több gyermek született az idei év első nyolc hónapjában, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Ezért nagy az esélye annak, hogy az utóbbi 5 év legmagasabb születésszámát érjük el az idén. Ehhez már az is elegendő, ha a következő hónapokban csak annyi gyermek látna napvilágot, mint tavaly. Ugyanakkor komoly esély van arra is, hogy a teljes termékenységi arány meghaladja az 1,4-et (egy anyának átlag 1,4 gyereke születik) az idén. Ez a szám az 1995 tavaszi Bokros-csomag következtében esett 1,4 alá, s maradt is e szinten 18 éve.

A növekvő születési adatok mellett gyorsan javulnak a nők foglalkoztatási adatai is. 2014 második negyedévében az Európai Unió tagállamai közül mindhárom foglalkoztatási mutató nálunk javult a legnagyobb mértékben a nőknél: a 15-64 éves korú nők foglalkoztatási rátája 3,3 százalékponttal, míg a minket követő Cipruson jóval kisebb mértékben, 2,1 százalékponttal.

Magyarország munkanélküliségi rátája 2,4 százalékponttal csökkent, míg az inaktivitási arányunk is 2,1 százalékponttal alacsonyabb lett.

E pozitív folyamatokat Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos a GYED extra bevezetésének tudja be. Eszerint januártól a juttatások megtartása mellett munkát is vállalhatnak a kisgyermekes anyák, s így a családok biztonságérzete kimutathatóan javult.

(Fotó:grandmother-blog.com)