Jump to content

Vess véget a reggeli rohanásnak!

2014. 10. 15. 10:00

Reggel fél hét. Csörög az óra, álmosan kikecmeregsz az ágyból. Még a szemed sincs teljesen nyitva, a kicsit máris hallod, hogy sír a kajáért. Ahogy felébred, azonnal ennie kell, különben balhé van. A nagyobbik bezzeg még durmol. Nehéz eldönteni, hogy a kávéval kezd, vagy a tejet melegítsd meg először. Fel kéne kelteni az ovist, mert mire felöltözik, lemegy a nap és tutira elkéstek. Ok, a kicsi még várhat persze egyre hangosabb, de igyekszel felébreszteni a nagyot. Megint morcosan kel, még álomkóros. A kávéd még mindig sehol. Miközben a kicsit eteted, igyekszel a nagy felett őrmesterkedni, de hiába. A kikészített ruha nem akar magától felugrani, minden darab között talál valami érdekesebbet, amivel vagy öt percre elkalandozik. Mire reggelizni leül, már késésben vagytok. Úgy ahogy felöltöztél, de a sminked megint sehogy, vagy a kocsiban készül el. Ismerős?

 kép: http://www.pinterest.com/pin/200832464604449715/

Játszunk el a gondolattal, hogy reggel nem az a dolgod, hogy időre végigverd a gyerekeket a megszokott rutinon, hanem az, hogy mindenkivel (még magaddal is!) érzelmileg összehangolódj. Mi kéne ehhez? Nem sok, fejenként 5 perc is elég. Mi lenne az eredménye? Rengeteg. Mindenkinek nagyobb kedve lenne együttműködni veled (még saját magadnak is) és sokkal jobban, érzelmileg feltöltődve indulna a nap.

A gyerekeket, mint ahogy téged sem, hidegindítással nem lehet működtetni. Lehetetlen nulláról azonnal felpörögni 180-ra! A tudatállapotok – alvás, relaxált ébrenlét, teljes aktivitás - közti váltás időbe telik. Csak öt perc összebújás,, csiklandozás, szeretgetés mindenkivel, és egészen máshogy indul  a nap.

1.       Mindenki feküdjön le korábban. Ha nem fér bele a reggelekbe az a plusz 15 percnyi összebújás, szeretgetés fejenként, akkor nincs mese, az estéből kell lecsípni. A megfelelő alvás mennyiség elengedhetetlen az egészséges testi és lelki működéshez. Ha egy tengerimalac három nap alvásmegvonás után elpusztul, gondolhatjuk, hogy lényeges funkcióról van szó. Kevésbé súlyos esetekben az alváshiány akár egy évvel visszavetheti a szellemi teljesítőképességet. Ennek így negyven felett már örülnék, de négy éves korban már komolyabb problémákat okozhat. De legalább ugyanekkora szükség van az emberi kapcsolatokra, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül a világban. Az öt perc összebújás alatt újraépül minden, ami az éjszaka alatt elveszett.

2.       Ergo neked is le kell feküdnöd hamarabb. Gondolom nem meglepő, hogy ha órára kell felkelned akkor biztosan nem alszod ki magadat teljesen, és alváshiánnyal küzdesz. A reggeli késszülődéshez rengeteg türelemre és kreativitásra van szükséged, sosem tudhatod, hogy ma milyen trükköt kell bevetned. Mindkettő csökken, ha fáradt és nyűgös vagy.

3.       Előző este mindent készíts ki, készíts elő. Uzsonna a dobozban, ruhák kikészítve, kivasalva, táska bepakolva, kávé bekészítve.

4.       Alakítsatok ki rutint. A gyerekek utálják a változásokat, váltásokat, és a reggel tele van ilyesmikkel. Nem szeretik abbahagyni, amit csinálnak, hazajönni a nyaralásból, elindulni otthonról. A rutin az, ami biztonságot nyújt a váltások okozta szorongás közepette. Legyen kint a falon egy sorvezető, mi miután következik a reggeli készülődésben. Iktassatok be egy-két értelmetlennek tűnő, őrült, de annál örömtelibb szokást például: mindig hátrafelé, kézenfogva jöttök le a nappaliba.

5.       Játszatok reggeli „készülődőset” a plüss állatokkal hétvégén. Legyél te a mama állattal, sürgesd a gyereket, játsszad túl, legyél önmagad karikatúrája, hadd kacagjon óriásiakat. Aztán szerepet cserélve keresd sokáig a játékodat, húzd az időt, legyél lassú, mint egy csiga. Meglásd, a szórakozáson kívül és a feszültség levezetésén túl, még ötleteket is kapsz majd a gyereked kezében életre kelt mama állattól, hogyan érdemes a reggeli készülődést hatékonyan végigcsinálni. A tapasztalat az, hogy egy ilyen játék után hétfőn valahogy simábban megy minden, együttműködőbbek a kicsik.

 

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu