Jump to content

A nagy pillecukor teszt

2014. 10. 14. 11:02

Az illatos, pihepuha pillecukor bizonyára sokunk kedvence. Éppen ezért felmerül a kínzó kérdés: vajon mi átmennénk a pillecukorteszten, ami azt vizsgálja, képesek vagyunk-e ellenállni a kísértésnek a nagyobb jutalom reményében?

Ötven évvel ezelőtt a Stanford egyetemen véghezvitt kísérletben Walter Mischel pszichológus arra volt kíváncsi, hogy képesek-e a gyerekek lemondani a pillecukor azonnali élvezetéről a dupla jutalomért. Azt mondta tehát a gyerekeknek, miközben az asztalra helyezett éppen az orruk elé egy darab pillecukrot, hogy ha nem falják be azonnal, akkor idővel kaphatnak majd még egyet.

Egy kis idő után a kísérlet vezetője magukra hagyta a csemetéket a szobában a tányéron pöffeszkedő vaniliaillatú kísértéssel, hogy lássa, ha már nincs a helységben a kontroll személy, vajon melyik gyerek hogyan reagál a hívogató csábításnak.

Annyi világosan látszik a videón, hogy a gyerekek emberfeletti küzdelmet folytatnak a kísértés leküzdésére. Van, aki inkább elfordítja a fejét, hogy ne is lássa a gaz csábítót, miközben azért a kezével óvatosan benyomkodja a cukorka oldalait, csak hogy érezze, valóban olyan puha-e, mint képzeli. Ahogy peregnek a percek, úgy keletkezik egyre több repedés a gyerekek ellenállásán, az egyik felveszi, hogy egy mélyet szippantson a cukor illatából, a másik aprót csippent az édességből, hátha nem veszi észre senki. Egy kislány nem is képes megállni az apró csippentéseknél, körbeharapdálja a pillecukrot, majd igyekszik úgy visszahelyezni azt a tányérra, mintha mi sem történt volna.

A kísérlet végére alig néhány gyerek marad, aki valóban kiérdemelte a ráadás cukorkát.

A kísérlet önmagában is nagyon érdekes volt (amellett, hogy mérhetetlenül bájos), ám ami még izgalmasabbá teszi az az, hogy négy évtized elteltével, 2006-ban Mischel újra felvette a kapcsolatot azokkal a gyerekekkel, akik annak idején szerepeltek a filmben, hogy lássa, mi lett belőlük.

Kiderült, hogy azok a gyerekek, akik hatalmas önmérsékletet tanúsítottak a kísérlet során, és ellenálltak a pillecukor csábításának, később magasabb pontszámokat értek el vizsgákon, jobban teljesítettek az egyetemen és a testsúlyuk is egészségesebb volt társaiknál.

Úgy tűnik, a pillecukornál már csak az önkontroll a jobb dolog... Vagy mégis inkább a pillecukor??

(Yahoo, kép: clockworklemon.com)