Jump to content

Milyen sűrűn menjünk fogorvoshoz?

2014. 10. 07. 10:49

A kérdésre bizonyára sokan azonnal rávágják, hogy félévente (még akkor is, ha ezt inkább elméletben tudják, és nem a gyakrolatban). De hogy valóban szükség van-e a félévenkénti fogorvosi vizitre, arról megoszlanak a vélemények, sőt, még az sem tudható biztosan, honnan ered a hat havonkénti fogászat alapötlete eredetileg.

Természetesen akinek rosszabb állapotban vannak a fogai, azoknak szükséges lehet a gyakoribb fogorvosi vizit, de mi a helyzet a panaszmentes többiekkel?

A vasfogak akkor vannak kitéve a leginkább a károsodásnak, amikor először előbújnak. Ezért a hat-nyolc év körüli gyerekenek valóban szüksége van a rendszeres fogászati ellenőrzésre, egészen húsz éves korukig.

Egy 2000-es felmérés során a New Yorki fogorvosok háromnegyede a féléves vizit mellett tette le a voksát, és a mai napig is számos fogorvos szövetség egyetért ezzel annak ellenére, hogy semmi bizonyíték nincs ennek a szükségességére.

2003-ban egy kutatás ugyan megpróbált a nyomába eredni a kérdésnek, de az eredményei nem lettek megnyugtatóan egyértelműek. Nem találtak ugyanis összefüggést a fogak szuvasodása, vagy az ínybetegségek megjelenése és a fogorvosi látogatások sűrűsége között. Magyarán nem akadályozta meg a rendszeres fogorvosi szűrés a fogak kilukadását. Egy párhuzamos felmérés szerint viszont azoknak, akik évente legalább egyszer elmentek a fogorvoshoz, kevesebb fogtömésre volt szüksége.

A kutatások eredményei is felvetnek néhány kérdést. Előfordulhat például, hogy azok a gyerekekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz és kevesebb betömött foguk van, emellett számos egyéb előnnyel is rendelkeznek: kiegyensúlyozottabban táplálkoznak, vagy jobb egészségügyi, gazdasági, kultúrális körülmények közül származnak.

A másik dolog, ami befolyásolhatja a kutatások eredményét az a fogorvos látogatása utáni viselkedésünk. Még ha a doktor nem is vesz észre semmi különösebb problémát a fogainkkal, a vizitet követő időben bizonyára sokkal jobban odafigyelünk a helyes fogápolásra, fogselymezésre.

Figyelembe véve az összes fogorvosi tanácsot és felmérést összefoglalásképpen annyit mondhatunk: a gyerekeknek érdemes egy-másfél évente ellátogatni a fogorvosukhoz, a panaszmentes felnőtteknek pedig elég másfél-két évente ellenőrizetni.

(BBC, kép: bydo.net)