Jump to content

A kozmetikai szerek is asztmát okozhatnak

2014. 09. 22. 15:06

A sminkeszközökben, parfümökben és a műanyag dobozokban kellene keresnünk az okokat, amiért az elmúlt időben megnövekedett az asztmás gyerekek száma, hívták fel a figyelmet nemrégiben amerikai kutatók.

A tudósok azt állítják, hogy azoknál a gyerkeknél, akik az anyaméhben magas mennyiségű ftalátnak vannak kitéve, 78%-kal nagyobb eséllyel alakul ki asztma.

A ftalátok olyan szerves vegyületek, amiket többek között a PVC lágyítására használnak. Elsősorban az élelmiszerek csomagolóanyagaiból, valamint porral belélegezve juthatnak be a szervezetünkbe. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják.

A kutatók úgy sejtik, az anyaméhbe beszivárgó ftalátok érzékenyebbé teszik a magzatok légútjait, emiatt születésük után az asztmára is hajlamosabbak lesznek. Ezért arra sürgetik a szülőket, hogy próbáljanak meg minél kevesebb műanyag tárolóedényt használni a konyhában, illetve lehetőség szerint kerüljék a parfümök és az illatosított öblítők használatát is. Az asztmatikus megbetegedések a gyerekek körében az 1950-es évek óta érezhetően egyre jobban elterjedt Európában.

A New York-i egyetem kutatói 300 állapotos nő vizeletét vizsgálták meg. Később az anyáknak több alkalommal, amikor a gyerekük 5, 6, 7, 9 és 11 éves volt, arról kellett nyilatkozniuk, hogy észleltek-e asztmatikus tüneteket a gyerekeiknél. Ebből kiderült, hogy azoknak az anyáknak, akiknek magas ftalát-mennyiség volt található a vizeletében, a gyermekeiknél 78%-kal nagyobb eséllyel alakult ki asztma.

A kutatás vezetője, Dr Robin Whyatt a Columbiai egyetemről elmondta, hogy ezek a kemikáliák nagyon nagy mennyiségben léteznek a környezetünkben, azonban nem minden esetben tüntetik fel a jelenlétüket a csomagolásokon. Azért sietve megnyugtatta a közvéleményt: mi is sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a fltalátokkal való intenzív kapcsolatot.

-Próbálják meg elkerülni a műanyag dobozok használatát, ahol csak lehetséges, a hűtőszekrényben tárolják üvegfalú edényben az ételt. Sohase melegítsenek fel ételt műanyag edényben! Ezen felül érdemes átgondolni, milyen mértékben tudnak visszavenni az olyan illatosított termékek használatából is, mint a parfüm, az öblítő, a légfrissítő, vagy a kozmetikai termékek. A szakember ezen felül azt is javasolja, hogy az interneten keresztül ellenőrizzük le a sminkjeinhez felhasznált termékek ftalát-tartalmát.

(Kép:allwomenstalk.com )