Jump to content

Munkáltatói mankó az iskolakezdéshez

2014. 08. 29. 12:47

A munkáltatók idén is adhatnak – több mint 30 ezer forint értékű – iskolakezdési támogatást alkalmazottaiknak, amit azok a közoktatásban tanuló gyermekeik után kaphatnak meg, utalvány formájában.

Szükség is van az anyagi segítségre a szülőknek, hiszen – mint arról korábban a marmalade.hu beszámolt – egy elsős gyermek szeptemberi tanévkezdése a tankönyvekkel és a tanszerekkel együtt akár 50 ezer forintba is belekerülhet. Persze kérdés, hány vállalat képes pénzügyi támogatást nyújtani dolgozóinak, amikor sokuk még mindig nem heverte ki a válság hat évvel ezelőtti kitörésének hatásait.

A munkáltatói támogatás olyan béren kívüli juttatás, mely értelemszerűen csak azokat a szülőket illeti, akik iskolás gyermeket nevelnek – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Facebook-oldalára kitett tájékoztatóból. De emellett a kirendelt alkalmazottaknak és a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának is jár.

E pénzügyi segítség feltétele, hogy a támogatásban részesülő alkalmazott vagy házastársa gyermekei után családi pótlékra legyen jogosult. A munkáltatói támogatásban mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet, még akkor is, ha a szülők egy munkahelyen dolgoznak. Az a szülő is kaphat ilyet, akinek a gyermeke már elballagott az óvodából és szeptemberben kezdi meg az általános iskola első osztályát.

Iskolakezdési támogatásként olyan utalvány adható, mely ez év végéig felhasználható tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására. Az utalványt közvetlenül a pénztári fizetésnél kell felhasználni, utólag nincs lehetőség számla elszámolására. Az utalvány értéke több iskolás gyermek esetén többszöröződhet – hívja fel a szülők figyelmét a NAV.

Ugyanakkor egyéb forrásokból is jöhet az anyagi segítség. Például diákonként 5000 forint értékű vásárlási utalványt, valamint iskolatáskákat, sportszereket és tanszereket ad a Katolikus Karitász az iskolás gyereket nevelő rászoruló családoknak. A segélyszervezet által támogatásra fordított összes pénz meghaladja a 20 millió forintot, ami négyezer diák szüleinek jelent segítséget. Aki pedig megteheti és segíteni akar, az szeptemberben felhívhatja a segélyszervezet adományvonalát, ez hívásonként 500 forint támogatást jelent a gyermekeknek.

A szeptemberben kezdődő tanévben egyébként a diákok hatvan százaléka ingyen kapja a tankönyveket, amelyek átlagosan húsz százalékkal lettek olcsóbbak az egy évvel korábbihoz képest – tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tankönyvek kiszállítása rendben zajlik az iskolákba, így remény van arra, hogy a hétfői első tanítási napon senki nem kerül hátrányba.

(Fotó: Belmont Academy)