Jump to content

Egészségtelen a labdával való fejelés?

2014. 08. 19. 11:12

Szinte minden gyerek szeret focizni a haverokkal, rugdosni, passzolgatni, fejelni a bőrt. Egy neurológus szakember most azonban arra figyelmeztet, ez utóbbi tevékenység bizony súlyosan károsíthatja a gyerekek fejlődését!

Egy vezető brit idegsebész, dr Michael Grey arra figyelmeztet, hogy a gyerekeket el kellene tiltani a focilabda fejelésétől, mivel az túlságosan is veszélyes, adta hírül a Daily Mail.

A birminghami egyetem szakértője szerint a gyerekek nyakizmai még nem olyan fejlettek, hogy el tudják viselni a fejüknek a kemény labdával való ütközésből származó ütést.

Profi futballista agyi röngeneik vizsgálatából látható sérülések alapján már korábban is számtalan alkalommal figyelmeztettek az orvosok a focilabdával való fejelés káros következményeire.

Dr Grey természetesen nem arra bíztatja a gyerekeket, hogy hagyjanak fel a sportolással, hiszen a rendszeres mozgás már csak az egyre nagyobb mértékben elterjedő gyerekkori elhízás megelőzése miatt is feltétlenül szükséges.

-Meg kell vizsgálnunk, hogyan lehetne megváltoztatni a szabályokat, és a gyerekek edzésének a módját. A fiataloknak nem szabadna belefejelni a labdába. Nem tudjuk pontosan, hány éves kortól erősödik meg a gyerekek nyaka annyira, hogy ebírjon egy ilyen szintű terhelést. Egyes szakvélemények szerint 14 évesen már biztonságos lehet a fejelés, de ez egyénenként természetesen eltérő lehet. A nyaki izmok gyengesége mellé még hozzájárul, hogy egy ilyen ütésnél az agy is rázkódást szenved el a koponyán belül. Ez akár komoly, hosszú távú károsodást is okozhat. Nem csak az edzőket, a szülőket is fel kell világosítanunk a játékban rejlő veszélyekről. De lényegében a játékosokat kell megvédenünk saját maguktól.

Az Egyesült Államokban néhány iskolában már betiltották a focilabdával való fejelést a játékok során.

(Kép: timeslive.co.za)