Az aggodalom jogos, az ételmérgezés számos kellemetlen tünettel, hasmenéssel, hányással járhat.
Ennek ellenére sokan változatlanul eszünk olyan ételeket, ami nyers tojást is tartalmaz, ilyen a tatárbifsztek, vagy a hagyományos módszerrel készülő majonéz is, rendszerint mégsem lesz semmi bajunk. A dolog mégis inkább az orosz ruletthez hasonlít.
A szalmonellafertőzést a szalmonella baktérium okozza, ami főképp akkor jelenik meg, ha a csirkét, aminek később megesszük a tojásait, megfertőzte a baktérium. A probléma csak az, hogy nem mindig állapítható meg, vajon a csirke szalmonellával fertőzött-e, vagy sem.
A szalmonella baktérium hő hatására elpusztul, tehát a már kisült süteményt illetően semmiféle aggodalomra nincs okunk. A csokitorta nyers formában azonban valóban hordoz veszélyeket.
Mivel nem lehet előre tudni, vajon a tojásunk fertőzött-e, vagy sem, az általános konszenzus az, hogy kerüljük a nyers tojás fogyasztását.
Bár a szalmonellafertőzések rendszerint otthoni ápolással is kezelhetőek és a kellemetlenek tünetek rendszerint elmúlnak maguktól, évente néhány ritka esetben azonban halállal is végződhetnek, ha a baktérium a véráramba is belekerül.
Ha mégsem szeretnénk lemondani a keverőlapátok lenyalogatásának édes bűnéről, a legjobb ha a tojás hozzáadása előtt kóstolunk bele az ínycsiklandó, nyers tésztába, így az élvezet 100%, a kockázat viszont 0% lesz.
(Kép: yahoo.com)