Jump to content

Miért ne engedjük a gyerekeknek lenyalogatni a habverőt?

2014. 08. 14. 11:18

Az anyukák és a nagymamák rendszerint nem szokták megengedni a gyerekeknek, hogy lenyalják a habverő keverőlapátjait sütemény készítése során, attól való félelmükben, hogy a csemeték a nyers tojást is tartalmazó tésztától esetleg szalmonellamérgezést kaphatnak.

Az aggodalom jogos, az ételmérgezés számos kellemetlen tünettel, hasmenéssel, hányással járhat.

Ennek ellenére sokan változatlanul eszünk olyan ételeket, ami nyers tojást is tartalmaz, ilyen a tatárbifsztek, vagy a hagyományos módszerrel készülő majonéz is, rendszerint mégsem lesz semmi bajunk. A dolog mégis inkább az orosz ruletthez hasonlít.

A szalmonellafertőzést a szalmonella baktérium okozza, ami főképp akkor jelenik meg, ha a csirkét, aminek később megesszük a tojásait, megfertőzte a baktérium. A probléma csak az, hogy nem mindig állapítható meg, vajon a csirke szalmonellával fertőzött-e, vagy sem.

A szalmonella baktérium hő hatására elpusztul, tehát a már kisült süteményt illetően semmiféle aggodalomra nincs okunk. A csokitorta nyers formában azonban valóban hordoz veszélyeket.

Mivel nem lehet előre tudni, vajon a tojásunk fertőzött-e, vagy sem, az általános konszenzus az, hogy kerüljük a nyers tojás fogyasztását.

Bár a szalmonellafertőzések rendszerint otthoni ápolással is kezelhetőek és a kellemetlenek tünetek rendszerint elmúlnak maguktól, évente néhány ritka esetben azonban halállal is végződhetnek, ha a baktérium a véráramba is belekerül.

Ha mégsem szeretnénk lemondani a keverőlapátok lenyalogatásának édes bűnéről, a legjobb ha a tojás hozzáadása előtt kóstolunk bele az ínycsiklandó, nyers tésztába, így az élvezet 100%, a kockázat viszont 0% lesz.

(Kép: yahoo.com)