Jump to content

Ne alhassanak az apjuknál a gyerekek?

2014. 06. 26. 11:59

Egy világhírű gyermekpszichológus, Penelope Leach, akinek nevelési tanácsadó könyveit milliószámra olvassák világszerte, heves vitákat váltott ki legutóbbi megjegyzésével. Leach ugyanis azt állította, hogy a kicsi gyerekeknek, akiknek elváltak a szülei, nem tesz jót, ha az édesapjuk lakásában alszanak.

Penelope Leach szerint az anyától való átmeneti elszakadás „visszafogja a gyerek szellemi fejlődését” és „egészségtelen kötődési problémákat” okozhat.

Oliver James klinikai gyerekpszichológus, író, újságíró osztja a fent említett véleményt, azt állítva, hogy minden bizonyíték affelé mutat, hogy a kisebb gyerekeket nem lenne szabad elválasztani elsődleges gondozójuktól, ami az esetek túlnyomó részében az anya.

-Ha a gyereknek mindkét szülője felé komoly kötődése van, ez esetben el lehet azon gondolkodni, vajon valóban számít-e, ha esetenként az apjánál alszik. Minden más helyzetben azonban nem szabad a gyerekeket az édesanyjuktól elszakítani. Három éves kor fölött vitatható, mennyiben károsítja a gyerekek fejlődését az, hogy két otthon között ingáznak, hat éves korukra pedig ez nem kell, hogy problémát jelentsen.

Egy másik szakember, Paula Hall azonban vehemensen tiltakozik Leach gondolatai ellen.

-Az az ötlet, hogy a kisgyerekek ne alhassanak az apjuknál egyszerűen igazságtalan és haszontalan, ráadásul nagyon megosztja a párokat. Az embernek rendszerint alapvetően is óriási lekiismeretfurdalása van, sok minden aggasztja egy válás során, miért kell még ezzel is tetézni a bajt? Az egyedülálló anyáknak is szüksége van néha egy kis szusszanásra, és ki más gondoskodhatna addig is a gyerekeikről, ha nem az édesapjuk?

-Ami a gyerekekre negatív hatással van, az maga a konfliktus. Azzal viszont, hogy azt állítjuk, a gyerekek nem alhatnak az apjuknál, egyértelműen konfliktust generálunk.

Egy másik szakember viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekek számára nagyon fárasztó ide-oda hurcolkodni, a kisebbek számára az is nyugtalanító lehet, hogy nincsenek körülöttük a megszokott dolgaik, hogy a két különböző otthonban mások az elvárások, az egész környezet. Ennek ellenére fontos, hogy a gyerekek a válás után is meg tudják tartani a szoros viszonyukat mindkét szülőjükkel. Azt is nagyon ósdi elképzelésnek tartja, hogy az anya az egyetlen, aki képes megfelelően gondoskodni a gyerekekről, hiszen manapság már egyre több apa veszi ki a részét a gyerekek körüli teendőkből.

Elizabeth O’Shea nevelési tanácsadó szerint minél korábbtól fogva törekedni kell arra, hogy a gyerekek a legtöbb időt tudják eltölteni az édesapjukkal és az édesanyjukkal egyformán.

-Hagynunk kell a gyerekeket, hogy minél tovább gyerekek maradhassanak. Nem kényszeríthetjük őket arra, hogy válasszanak két szülő között.

(Independent, kép: Daily Mail)