Jump to content

Gyerekprogramok a forró Budapesten

2014. 06. 26. 15:07

Nyáron gyerekeket vakációztatni a perzselő városban bizony még azoknak a szülőknek is szép kihívás, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy otthon tudnak maradni a csemetékkel, és nem kell nagyszülőre, bébiszitterre, vagy táboroztatókra bízni az energiadús apróságokat.

Az asztfaltdzsungel kellős közepén bizony nem egyszerű lefoglalni a gyerekeket a nyári szünet hosszú, 11 hetes ideje alatt. Természetesen nem lehet őket minden nap állatkertbe, cirkuszba, meg vidámparkba vinni, hacsak nem örököltünk valakitől egy nagyobb pénzösszeget.

Hogy segítsünk, összeszedtünk néhány olyan programötletet, amit Budapesten lehet űzni a gyerekekkel anélkül, hogy ebbe anyagilag különösebben beleroppannánk.

-A Millenárison száz forint/adag áron lehet halakat etetni, illetve jókat lehet futkározni a tavak körül, piknikelni, vagy végigjátszani Zöld Péter meséjét a parkban.

-Múzeumok, galériák, könyvtárak sem rossz választások esős időben, vagy kánikula idején, főleg hogy bizonyos napokon teljesen ingyen látogathatunk bizonyos múzeumokat. (Ezekről már itt írtunk.) Érdemes felkeresni a környéken található fiókkönyvtárakat is, vagy a Kálvin téri Főkönyvtár sárkányos gyerekrészlegét!

-Jó móka lehet egy belvárosi szökőkút túra, sok váltóruhával felszerelkezve. A Szabadság téri mozgásérzékelős kút pedig nem csak a gyerekek körében nagy favorit.

- A Duna partján tiszta, kultúrált, gyönyörű rendben tartott Kopaszi gát hatalmas zöld területtel, sétányokkal, hangulatos éttermekkel, kávézókkal kínál kellemes kikapcsolódást látogatóinak. Ráadásul az egész terület akadálymentes, babakocsival is gond nélkül megközelíthető.

- A városligeti kresz pályára is vihetjük a gyerekeket bringázni, így nemcsak kimozoghatják magukból a felesleges energiákat, de még a közlekedés alapszabályait is elsajátítják. Hasonló pálya egyébként az Orczy kertben is található.

- Biciklizni, görkorizni, kismotorozni, rollerezni tudó gyerekek számára valóságos paradicsom a Görzenál. A belépőjegy 400-600 Ft között mozog, felnőttek 200 Ft-ért válthatnak kísérőjegyet. Cserébe van trambulin, kosárpalánk, számos bringa- és görkoripálya. Kánikula idején azonban nem javasoljuk, mivel a szabadidőpark nagy része tömény beton és viszonylag kevés helyen van árnyék.

- Felnőtteknek oda-vissza 1200, gyerekeknek 700 Ft-ot kóstál egy kirándulás az úttörővasúttal, melynek vonala a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart, érintve út közben a Normafát, Csillebércet, a János-hegyet és a Szépjuhásznét. Az erdő árnyas fái alatt pedig kedvünkre hűsölhetünk.

- Ha már végképp elegünk lenne a kánikulából, egy órára elszökhetünk előle a Budai barlangokba, ahol állandó a kellemes 12 fok. Egy négy fős család a Szemlőhegyiben 3200 forintért, a Pálvölgyiben 3840 forintért hűsölhet egy kicsit, ami miatt ugyan nem tartozik az olcsóbb programok kategóriájába, de az állandóan uralkodó 12 fokért cserébe talán az ára sem oly riasztó.

(Kép: moblog.net)