Jump to content

Az elvált szülők gyermekei kövérebbek

2014. 06. 23. 15:06

Az elvált szülők gyermekei nagyobb eséllyel híznak el, mint a kiegyensúlyozott, boldog családban élők –állapította meg egy norvég tanulmány.

A norvég kutatócsoport vizsgálatai szerint az elvált szülők gyerekei 1,54-szer nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, mint a házasságban élő szülők gyerekei. A kutatáshoz megmérték 3166 norvég iskolás magasságát, súlyát és derékbőségét, majd ezeket az adatokat összevetették a gyerekek szüleinek családi állapotával. Ezekből a felmérésekből arra a megállapításra jutottak, hogy az elvált szülők gyerekeinek körében sokkal nagyobb arányban vannak elhízott gyerekek.

A norvég kutatás eredménye egybevág egy korábbi amerikai felméréssel is. A texas-i kutatók szerint ennek a jelenségnek az lehet a hátterében, hogy azoknak a gyerekeknek, akik mindkét szüleikkel együtt laknak, messze több erőforrás áll a rendelkezésére. Az elvált szülők gyerekei ráadásul több időt is töltenek otthon, egyedül, ami így korlátlan hozzáférést biztosít számukra a gyorsételekhez és az egészségtelen rágcsálnivalókhoz, édességekhez, de a sportolásra is kevesebb esélyük van. Az egyedülálló szülőknek nincs is annyi ideje főzni, emiatt gyakrabban kerül a vacsoraasztalra valamilyen előrecsomagolt, vagy házhozrendelt étel.

A norvég kutatás azt is megállapította, hogy azok a gyerekek, akik együtt reggeliznek és vacsoráznak a szüleikkel, nagyobb eséllyel maradnak meg az egészséges testsúly határain belül. Egy felmérés, melyet nyolc európai országból származó 8000 gyereken végeztek, arra a következtetésre jutott, hogy azok a gyerekek, akik hetente 5-7 alkalommal reggeliztek a szüleikkel együtt, 40%-kal kevesebb eséllyel lettek túlsúlyosak mint azok, akik csak 2-4-szer, és a közös vacsorázásra is körülbelül ugyanezeket a számokat mutatták ki.

Nem csak az nem mindegy, hogy kivel költik el az étkezéseket a gyerekek (és a felnőttek is), de az sem, hogy mit esznek. Egy hasonló témakörben végzett spanyol kutatás szerint elég, ha csak három szelet fehérkenyeret megeszünk egy nap, hogy 50%-kal megnöveljük a túlsúlyra való esélyünket. Ennek a jelenségnek valószínűleg a kenyerek magas cukor-, só és alacsony rosttartalma állhat a hátterében.

(Kép: sheknows.com)