Jump to content

A mobiltelefonok rontják a spermiumok minőségét?

2014. 06. 20. 15:36

A kutatókat nagyon aggasztja a mobiltelefonok használatának hatása a férfiak spermaszámára, és ezért további vizsgálatok elvégzését sürgetik.

Az exeteri egyetem kutatói azt állítják, a spermiumok számára és mozgásának gyorsaságára igen kedvezőtlenül hat, hogy a férfiak a nadrágzsebükben hordozzák a mobiljaikat.

Egy, a témában végzett tanulmány szerint mindebben az elektromágneses kisugárzás a bűnös. Ehhez tíz különféle vizsgálat eredményeit vetették össze, melyekben összesen 1492 férfivett részt. Egy kivételével mind a tíz vizsgálat összefüggést talált a mobiltelefonok kisugárzása és a gyenge minőségű spermák között.

A szakember szerint azonban nincs ok a pánikra.

-Amennyiben önnek alapvetően nincsen problémája, akkor nem kell a telefonja miatt aggodalmaskodnia. Abban az esetben viszont, ha alapvetően is felmerültek a nemzőképességével kapcsolatban kérdések, érdemes a mobilok kisugárzását is figyelembe venni. Mi természetesen nem azt állítjuk, hogy bárki, aki a telefonját a zsebében hordja, elkerülhetetlenül steril lesz, azonban nem árt az óvatosság.

Egy másik, kifejezetten a spermakutatásra szakosodott professzor viszont nem találja elégségesnek az eddigi bizonyítékokat. Szerinte ahhoz, hogy biztosat lehessen tudni, további kutatások szükségesek, melyek összehasonlítják a telefonok hatásait az egyébb negatívan befolyásoló környezeti tényezőkkel is. 

(BBC, kép: worlding.com)