Jump to content

Kerülendő élelmiszerek a terhesség kilenc hónapjában

2014. 05. 08. 11:33

Ha már túlestünk a kellemetlen reggeli rosszullétek korszakán, és végre ismét kedvet érzünk az evéshez, sajnos még mindig nagyon óvatosnak kell lennünk. Nem mindegy ugyanis, hogy mit fogyaszt a kismama abban a bizonyos kilenc hónapban.

A temérdek tiltás mellé talán jól jön egy útmutató az okairól is, hogy miért nem ehetünk bizonyos dolgokat, hiszen így talán könnyebb lesz lemondanunk olyan ínycsiklandó kedvencekről, mint a lágy sajtok, vagy a sushi. Dr JJ Levenstein szakember az alábbiakban nem csak elmagyarázza, miért is kerültek fel a következő falatok a terhesség alatti kerülendők listájára, de emellett alternatívákat is ajánl, hogy aszkézisünk ne tűnjön túlságosan sanyarúnak.

-Halak

Bár sok olajos hal tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amik viszont elengedhetetlenek a kisbaba agyának és szemének fejlődése szempontjából, egyes nagy halak, mint például a kardhal, tonhal, vagy cápa emellett sajnos tartalmazhat annyi higyanyt is, ami már többet árt, mint használ. A szakember nem javasolja a várandós anyukáknak, hogy 350 grammnál több halat fogyasszanak hetente, azt is inkább lazacból, tilápiából, rákból, tőkehalból, vagy szardíniából egyék. Fontos, hogy a halak minden esetben jól át legyenek sütve!

-Nyers ételek

Nyers ételt a terhesség kilenc hónapja során semmiképpen se fogyasszunk, így ügyeljünk arra is, hogy ne kóstolgassunk bele a sütemény tésztájába, házi majonézbe, vagy egy jó kis tatárbeefsteakkel megkent piritósba, hiszen ezek mind nyers tojást tartalmaznak!

-Virsli, füstölt húsok és halak

Ne együnk nyersen füstölt, vagy előre csomagolt élelmiszereket sem, ezeket minden esetben melegítsük át alaposan, mivel kóli és lisztéria baktériumokat tartalmazhat.

-Nem pasztőrözött tejtermékek

A puha sajtoknak sajnos nagyon magas a baktérium-szintje, ezért az olyan termékek fogyasztásától, mint a camambert, a krémsajtok, a márványsajtok, vagy a brie mindenképp tartózkodjunk. Válasszunk helyettük keménysajtokat.

-Csírák

Akármilyen egészségesnek tűnik is a búza-, bab, vagy retekcsíra, kóli baktériumot tartalmazhat, amit szinte lehetetlen eltávolítani még egy alapos mosással sem.

-Vitaminok

Csak az orvosunk ellenőrzésével és tudtával szedjünk vitaminokat, és ne kapkodjuk be őket nyakló nélkül, hiszen a sok vitamin meg is árthat. Túl sok A vitamin szedése például születési rendellenségeket is okozhat.

(Kép: quizzle.com)