Jump to content

Elsőszülött lányok – a siker záloga?

2014. 05. 06. 11:11

Hogy mi a közös Oprah Winfreyben, Hilary Clintonban, Beyoncében és JK Rowlingban? Az, hogy mindannyian elsőszülött leánygyermekek. Ami a brit tudósok szerint részben oka lehet sikereiknek is.

Egy friss kutatás azt állítja, hogy az elsőszülött lányok rendszerint sokkal ambíciózusabbak és magasabban képzettek testvéreiknél. Ezek a lányok sokkal többet várnak el az élettől, magasabbra törekszenek, ez pedig arra motiválja őket, hogy szorgalmasabbak legyenek és tovább tanuljanak.

Az elsőszülött lányok ráadásul 13%-kal ambíciózusabbak is az elsőként született fiúknál. Hogy mi állhat ennek a hátterében, arra a szakértők szerint számos magyarázat kínálja magát. Lehet, hogy a szüleik több időt, figyelmet és energiát áldoznak rájuk, de az is lehet, hogy az elsőként született gyermekek egész egyszerűen intelligensebbek.

A kutatás vezetője szerint az előbbi magyarázat a valószínű, a gyermek fejlődésében nagyon sokat számít az osztatlan szülői figyelem és törődés. Ezt az a másik megállapítás is alátámasztja, miszerint minél nagyobb a korkülönbség az elsőszülött lány és az őt követő testvér között, a nővérek annál tovább akarnak tanulni.

(Forrás: Independent, kép: whattheflicka.com )