Jump to content

Kislányok az óriások ellen

2014. 04. 29. 15:39

Egy Connecticut-i lány, Antonia Ayeres-Brownt a hét feministájának kiáltoták ki, miután beperelte magát a McDonald’s étteremláncot, amiért a Happy Meal menük mellé szerinte szexista ajándékokat csomagolnak.

-2008 őszén, 11 éves koromban írtam a gyorsétteremlánc vezetőjének. Arra kértem a levelemben, hogy változtassanak a Happy Meal menük mellé csomagolt ajándékokon.

A lány levele, miután megjelent múlt hétfőn az amerikai Slate magazinban, hamar végigfutott az interneten, írójának széles körű elismerést szerezve.

-A levelemben elmondtam, mennyire idegesít, amikor megkérdezik, hogy lány, vagy fiú játékot szertnék-e az ebédem mellé. Rámutattam, hogy egy állásinterjún senkit sem kérdezhetnének meg arról, vajon férfi, avagy női munkát szeretne-e elvállani?

Szó szót, levél újabb leveleket követett a fiatal lány és az étteremlánc között. A lány érveléstechnikáján nyilvánvalóan sokat dobott, hogy az édesapja a Yale egyetemen jogot oktat. Ráadásul már korábban is megfigyelték együtt, mennyire elfogult a nemekkel kapcsolatban a McDonald’s. Észrevételeik végül arra sarkalták apát és lányát, hogy panaszt nyújtsanak be a Connecticut-i Emberi Jogok Bizottságához.

A sok küzdelem öt évvel később mégiscsak meghozta gyümölcsét: 2013 decemberében levél jött az étterem egyik területi képviselőjétől, melyben végre valahára komolyan veszik a feléjük megfogalmazott kritikát, és amelyben megígérik, hogy ezentúl pontosan azt az ajándékot fogják kínálni vásárlóiknak, amit azok óhajtanak, nemi megkülönböztetések nélkül. Ezen felül pedig újravizsgálják a cég kommunikációját is.

Sokak szemében talán szőrszálhasogatásnak tűnhet a lány hosszú harca az uniszex ajándékokért, de ahogy Antonia rámutat:

-A McDonald’s évente 1 milliárd Happy Meal menüt ad el. Ez azt jelenti, hogy egymilliárdszor erőlteti rá fiatal vásárlóira a nemi sztereotípiáit.

Számos kutatás bebizonyította, állítja a Shine magazin, hogy csupán azáltal, hogy egy játékot lányosnak, vag fiúsnak kiáltunk ki, meghatározza, melyik gyerek hajlandó vele játszani.

Érdekesség még, hogy nemrégiben egy kislány írt hasonló témakörben szívhezszóló levelet a Lego-nak, melyben arra kéri őket, készítsenek kihívásokkal teli lányos játékokat is, ne csak fiúsakat. A kislány arra hívta fel a cég figyelmét, hogy míg a műanyag fiú-emberkék vadászhatnak, harcolhatnak, búvárkodhatnak és más izgalmas kalandokban vehetnek részt, addig a lególányok megmaradnak a vásárlás és a pónilovaglás szűk programlehetőségei között.

(Kép: wjcblog.typepad.com)