Jump to content

Le a sulival!

2014. 04. 22. 11:53

Egy híres ifjúsági könyvsorozat szerzője kifejtette, milyen károsnak látja a közoktatást, és azt is elmagyarázta, hogyan igyekszik propagandamódszerekkel elhinteni radikális gondolatait a friss gyermekfejekben.

A Rettenető Töri (Horrible Histories) sorozat szerzője, Terry Deary bevallottan árasztja el olyan bomlasztó üzenetű mondatokkal a könyveit, ami azt sugallja fiatal olvasóinak, hogy az iskola nem más, mint puszta időpocsékolás.

Sorozatának első kötetét 1993-ban adták ki, azóta több, mint 25 millió fogyott el világszerte műveiből, melyek a történelem egy-egy korszakát dolgozzák fel könnyen emészthető, vicces, rajzos formában. A szórakoztató anekdotákkal és színes életképekkel sűrűn teletűzdelt művek életszagúvá, tapinthatóvá varázsolják a gyerekek számára a régi korokat, mint az ókori Egyiptomot, az antik görög világot, vagy a vikroriánusok korát.

Saját bevallása szerint szándékosan törekedett arra, hogy a propagandairatokhoz hasonlóan beleültesse radikális gondolatait a fiatalok fejébe.

-Megmérgezem a gyerekek agyát. Igen! –állítja lelkesen a Telegraph-nak adott interjúban.

A magát anarchistának valló szerző szándékosan buzdít a hatalomelvű közoktatás ellen, mely elnyomja a gyerekekben élő különleges képességeket, hogy aztán homogén masszát formáljon belőlük. Szerinte a tanárok nem mások, mint basáskodó személyek, akik beleverik a komformitást a nebulókba.

-Az iskolarendszer csupán egy ókori görög idea, amit a viktoriánusok kölcsönvettek, hogy megakadályozzák azt, hogy a gyerekek az utcán tébláboljanak. Alapvetően téves az egész koncepció. A kormány pedig egy csapat bábú, akik megmondják a tanároknak, mit tanítsanak.

Ehelyett szerinte a gyerekeknek inkább mentorokra lenne szükségük, akik alkalmazkodnak az ő igényeikhez.

-A cél az lenne, hogy megtaláljuk mindenkiben a saját tehetségét. Ezt egy iskola a harminc fős osztályaival nem tudja megtenni.

A könyveiben is ez a gondolat köszön vissza: a gyerekeket tisztelettel kell kezelni.

-Soha ne beszélj lekezelően egy gyerekhez. Kiválóan felfogják és megértik az emberi természetet.

Terry Deary ’Rettentő töri’ könyvei itthon is nagy népszerűségnek örvendenek, köztük például a Nyavalyás középkor, az Ütődött görögök, vagy a Rettegett rómaiak című művek.

(Kép: Telegraph)