Jump to content

Böngésző

2014. 04. 18. 08:11

Ha a gyerekszobai könyvespolc még nem készült el, netalán az Ön /gyermeke igényei szerint most még módosítható a polcok közötti távolság, ne habozzon colstokot ragadni, és mérje le mihamarabb a gyerekkönyvpiac legmagasabb, és talán legjobb sorozatnának bármelyik darabját, meg fog lepődni, mert erre a méretre a legfurmányosabb asztalos sem gondolna.

Az aprócska képeskönyvek, a keskeny kis lapozók mellé Rotraut Susanne Berner Böngésző-sorozatát kell majd elhelyeznie, évszakonként egyet, plusz Éjszakai, és még a kiegészítők, szóval nem árt észnél lenni már az elején, akkor garantáltan nem kell a többi nagyméretű klasszikussal hiába küzdenie. De nem a méret a lényeg, legkevésbé sem reprezentatív, de annál igényesebb mintánk szerint böngészni csuda jó mulatság.

A sorozat első darabjában, a Téli böngészőben bemutatkozik a kisváros és annak számos lakója, ember, és állat (macska, szamár, kutya, és papagáj). Házakba, lakásokba, bevásárlóközpontba, vasútállomás épületébe lehet bekukucskálni, itt egy üres kalitka, a csibész Lóri megint megszökött, Géza zsebéből éppen kipottyan a kulcsa, és pénztárcája, de ne aggódjunk nagyon, lesz, aki megtalálja a következő oldalon. Lapozó ez a javából, egymás mellett futó, sokadik nézegetésre kibontakozó történetekkel.

Tavasszal nemcsak a Téliben megismert kopasz fákon fakadnak rügyek, majd terem gyümölcs a Nyáriban, apró dolgokban változik a háttér, néhány évszak alatt új utak épülnek, a pocakos szereplők a következő kötetben már babakocsiban tolják kisbabájukat, barátságok, szerelmek szövődnek.

Nincs szöveg, de nincs is rá szükség, a történetek a rajzok alapján bontakoznak ki, de alapvetően ugyanaz marad minden, ez pedig nagyon megnyugtató egy kisgyerek számára. Mivel a mesés helyszín egy kisváros, de körülötte ott a természet, jól láthatók, megérthetők a kicsik számára az egyes évszakokhoz tartozó mezőgazdasági tevékenységek, a termő gyümölcsök, az ünnepek, sőt, még az idő múlása is. Minden lapon elhelyezett a szerző egy-egy fali- vagy toronyórát, egy Böngésző mindössze 60 perc sok, egymás mellett futó története.

Attilával, Helgával, Gézával és a többi szereplő bármelyikével minden német agglomerációs kisvárosban találkozhatunk, de tegyük hozzá, egy kicsit nehezebben élő magyar család gyermeke számára az Üveghegyen is túl van a Böngészők városkája, jóléti Feszty-körkép ez, az élet napos oldaláról. Persze nem kell a kicsiket a rögvalósággal sokkolni, Berner minden esetre leültetett a vasútállomásra egy megtört arca ellenére is fess koldust, egyedül ő ellenpontozza a jóllakottságot, a lámpás felvonulást és a főtéri táncos mulatságot.

Mindennek és mindenkinek megvan a helye ebben a jól átlátható világban, tavasszal terem az eper és a cseresznye, a valószínűsíthetően bevándorló Carlos utcát seper. A kis történetek sok beszélgetést generálnak a gyerekekkel, a sokféle szereplő között láthatunk pl. mindenhová könnyen eljutó kerekes székest is.

Nagyon szerethető a Böngészők humora, az állandó mellékszereplő apácák egyike szinte kényszeresen vonzódik a pingvinekhez, hol elérzékenyülten gyönyörködik egy bolhapiaci szobrocskában, hol reménytelen kísérletet tesz egy elszabadult pingvinlufi levadászására, nem áruljuk el, hogy sikerül-e.

Másfél éves kortól bátran adhatjuk a kicsik kezébe, biztosak lehetünk benne, hogy nagy örömöt fog okozni Cirmos és Kormos, a két macskafőszereplő felbukkanása a kemény, lekerekített sarkú, és nagyjából nyál- és harapásálló lapokon.

Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző. Naphegy kiadó Kft. 2006.

(Kép: derwesten.de)