Jump to content

Egy kutya naplója

2014. 04. 01. 11:34

Ha egy történetet egy különleges, szokatlan szemszögből mesélünk el, máris sokkal érdekesebb lesz. Többek között ezért volt nagyon népszerű annak idején a Nicsak, kibeszél című amerikai film, ahol a kisbaba szemén keresztül láthattuk a világot, vagy a mostanában egyre nagyobb sikereknek örvendő Alfimacsek blog, mely tulajdonképpen egy rátarti macska internetes naplója.

A Buster naplójának főszereplője Roy Hattersley, brit munkáspárti politikus saját kutyája, aki egy sajnálatos incidenst követően már jóval a könyv megjelenése előtt kétes hírnévre tett szert. Történt ugyanis, hogy a németjuhász-staffordshire bullterrier keverék eb megölte a királynő libáját a St. James parkban.

Az incidenst nagy médiafigyelem követte, muszáj volt hát bemutatni Buster kutya kevésbé vérengző, bölcsen filozófikus oldalát is, így született meg az egykori politikus tollából Buster naplója, ahogyan gazdájának, Roy Hattersleynek tollba mondta’.

A könyvben elolvashatjuk Buster gondolatait az őt körülvevő világról, benne az igencsak furcsán és sokszor logikátlanul viselkedő Emberrel. A választékos nyelvezetben csevegő eb értetlen undorral figyeli például gazdájának furcsa szokását, hogy kis zacskóban ürüléket gyűjt, nem érti, ha az ember minduntalan vakarózik, ő miért nem segíthet neki ebben, és mellette számtalanszor kommunikációs válságba is kerül. Az Ember temérdek olyan dolgot követ el, ami miatt egy józan, bölcs kutya okkal kételkedhet épelméjűségében, de Buster szerencsére jól nevelt kutya, aki mérhetetlen türelemmel viseltetik gazdája furcsaságai iránt.

Ajánlom a könyvet minden kutyaszerető kisgyereknek 10 éves kortól.

(Buster naplója, Novella könyvkiadó, 1190 Ft.)

(A képen Buster és gazdája látható, forrás: yorkshirepost.co.uk)