Jump to content

Idősebb apáknak rondák a gyerekei?

2014. 03. 27. 11:55

Egy kutatás, mely eredetileg a szülők kora és az utódaik genetikai mutációi közötti összefüggéseket vizsgálta, megállapította, hogy az idősebb apáknak csúnyább gyerekeik születnek.

A kor előrehaladtával a spermát előállító sejtek már nem tudják olyan hatásosan másolni a férfiak DNS-ét, ami genetikai mutációkhoz vezethet. Martin Fielder antropológus a bécsi egyetemről elmondta a Sunday Times-nak:

-A mutálódás mértéke minden 16 évvel megduplázódik. Más kutatások 25 mutációt mutattak ki egy húsz éves férfi spermájában, de 65-öt egy 40 évesében. Az 56 évesnél ez megint megduplázódott.

-Ennek a hatása valóban nagyon látványos. Egy 22 éves férfi gyermeke 5-10%-kal vonzóbb, mint egy 40 évesé, és idővel még rosszabb lesz ez az arány.

Ezzel szemben a nők koruktól függetlenül legfeljebb 15 mutációt örökítenek át a gyerekeiknek egy másik kutatás szerint.

A genetikai mutációt és az utód esztétikáját vizsgálva a kutatók 18-20 év körüli nők és férfiak képeinek ezreit mutatták hat férfinak és hat nőnek, akiknek a képen szereplő embereket kellett szépségük alapján kategorizálni. Akik idősebb apától születtek, azokat rendszerint kevésbé vonzónak értékelték a megkérdezettek.

Azért az idősebb szülőktől való gyermekek számára is van egy bíztató reménysugár: habár a kutatás szerint ők esztétikailag kevésbé tudnak labdába rúgni, viszont nagy valószínűséggel tovább fognak élni fiatalabb szülőktől való társaiknál.

Egy pár héttel korábbi kutatás pedig azt állapította meg, hogy a 45 évesnél idősebb férfiak gyerekeinél sokkal nagyobb az esély az autizmusra és a pszichológiai rendellenességekre.

Mindezt összefoglalva a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a gyerekvállalás egyre későbbre való halasztásával komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki az emberek utódaikat.

(Kép: parentdish.co.uk)