Jump to content

Kutyabolond könyvek

2014. 03. 25. 11:49

Valószínűleg minden családban elérkezik az a pillanat, amikor a gyerekek valamilyen szeretgetnivaló kis állatka beszerzése ügyében kezdik rágcsálni a szegény szülők fülét. Az idő előrehaladtával pedig már csak az egyre fejlettebb állatokkal elégszenek meg, a degura, a nyuszira, meg a hörcsögre ráunva már inkább kiskutyát szeretnének.

„Az ember a legkülönböző okok miatt szeretne kutyát, de az okok közül is kiemelkedik, hogy csak úgy, minden különösebben fontos cél nélkül szeretnénk, hogy ott ugrándozzon a lakásunkban...” (Csányi Vilmos)

Akár úgy döntünk beadjuk a derekunk, és szerzünk csemetéinknek egy igazi, hús-vér kutyus, akár úgy, hogy még halasztgatnánk a dolgot, ameddig csak a sok nyaggatástól megroggyant idegrendszerünkkel bírjuk, mindenképpen érdemes elsőként utánaolvasnunk a kutyatartásnak, mégis lássuk, mire is számíthatunk a négylábú családtag lehetséges érkezésével. Ezért most két idevágó tematikájú könyvet ajánlanék olvasóink és kutyabolond csemetéik figyelmébe.

David Alderton: Kutyatár

A szép kialakítású kiadvány praktikus szempontból, több megvilágításba is helyezve viszgálja meg a szóba jöhető kutyafajtákat kicsitől lustán át, bolyhostól a nagyigényűig . Ha egyszer kutyaválasztásra kerülne a sor, segítségével egész biztosan jól megfontolt, alapos döntést fogunk tudni hozni. A könyv által kínált teszt segítségével eldönthetjük, szabadidőnk mennyisége, pénztárcánk, energiakészletünk, tapasztalatunk, családtagjain száma és kora alapján, illetve türelmünk függvényében pontosan melyik is a hozzánk illő fajta. A több tucat különböző kategóriába szedett kutyafajta leírása jól áttekinthető, logikus.

Egy nagy kockázata azonban valóban van a könyv beszerzésének: a szupercuki kölykökkel és vidám kutyapofákkal gazdagon illuszrált oldalak még a leg-háziállatellenesebb családtagok szívét is azonnal meglágyítják.

Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Mindenképpen be kell szereznünk ezt a gyakorlatias, mégis rendkívül olvasmányos könyvet, akár azért, mert szeretnénk felkészülni jövendőbeli gazdiszerepünkre, akár azért, mert egy kellemes olvasmányra vágyunk. A Széchenyi-díjas etológus művében nem csak azt mondja el, hogy mit tegyünk kutyánkkal, és mit ne, és mire kell odafigyelnünk, hanem azt is pontosan, érthetően elmagyarázza, hogy miért. Így a gyerekek számára is világos lesz a kutyanevelés pszichológiája. A praktikus tanácsokat pedig át-, meg átszövik a bűbájos történetek ebekről és gazdáikról.

(Kép: cutepuppypictures)