Jump to content

5. Down-nap a Vígszínházban

2014. 03. 22. 14:30

Olyan egyformának tűnnek. Ferde kis szemek, lapos arc és orr, kicsi fülek, rövidebb végtagok, nehezebben érthető szavak, ám belül más és más személyiségek. Március 21-én tartják világszerte a Nemzetközi Down Világnapot, de mi, magyarok idén március 24-én ünnepeljük.

Ebben az évben immár ötödik alkalommal emlékezik meg a Down Egyesület és a Vígszínház a leggyakoribb kromoszómabetegségről, a Down-szindrómáról. A Down-szindróma egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre és minden 600. gyermek így jön világra. A Down szindrómás emberek 21-es számú kromoszómájából – hibás sejtosztódás következtében – nem kettő, hanem három fordul elő minden sejtben, ezért a világnap kiválasztásánál a hónapot és napot úgy választották meg, hogy utaljon a 21-es triszómiára.

Születés előtt képtelenség megjósolni a tüneteket, melyekkel a Down-szindróma járni fog az adott gyermek esetében. A legkarakterisztikusabb külső tünetek mellett a gondolkodás-fejlődésben megmutatkozó eltérések, szívfejlődési és izomrendellenességek, hallásproblémák, alacsony termet, pajzsmirigy betegségek, későbbi Alzheimer betegség jellemző rájuk. Természetükben is vannak közös vonások: őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, jó szociális beilleszkedő képességgel.

Családjuknak, barátaiknak rengeteg szeretet adnak, számítás, gonoszság számukra ismeretlen fogalmak. Értelmi képességeiket régebben alábecsülték. Ma már tudjuk, hogy megfelelő módszerekkel „lassan, de biztosan”, taníthatóak, legtöbbjük olvasni, írni is megtanítható, szeretettel jól motiválhatóak. Korlátozott értelmi képességüket az egyszerű emberek logikájával, metakommunikációval, érzelmekkel, zenével, tánccal és angyali humorral kompenzálják.

Átlagos életkoruk a korábban kezeletlenül hagyott betegségek és műtét nélkül hagyott szívproblémák miatt átlag alatti volt. Egészséges Down-szindrómás személyek ma már 70 év feletti kort is megérnek, átlagéletkoruk csak néhány évvel alacsonyabb, mint az egészséges embereké.

A Vígszínházban várnak minden érintettet és „civilt” a következő színpadi programokkal:

10.30 Gyermekölelés megnyitó, Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója és Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke

10.40 Víg-mesék – részletek a Vígszínház gyermekelőadásaiból

11.00 Kaláka-koncert

12.00 Csodacsapat Táncegyüttes (Nyíregyháza)

12.10 Jászság Népi Együttes

12.35 ArtEst Egyesület, Hopi Hope Színház (Szlovákia)

12.45 Úsmevy Egyesület (Csehország)

12.55 Ostoja tánccsoport (Lengyelország)

13.05 Tombola

13.30 4 For Dance

Programok a nézőforgalmi területeken: kortárs festő műhely a színház karzatán, népi, kézműves és fejlesztő játékok, arcfestés, könyvvásár, gyerekfotózás, Down Shop, táncház.

Programok a Ditrói Mór utcában: MEREK-akadálypálya, Láthatatlan-kiállítás, jó idő esetén népi játékok.

Belépőjegy: 900 forint, családi jegy 6 fő esetén 2900 forint.

(fotó: dsamidlands.org.)