Jump to content

Beteg gyerek mellett is melózunk

2014. 03. 19. 12:29

A magyarok egyharmada nem vehet ki szabadságot, hogy ápolja beteg családtagját – derül ki egy minapi kutatásból, mely arra is rávilágított, hogy mi teszünk a legkevesebbet az egészségünk megőrzéséért.

A Magyarországon megkérdezett 6885, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló 75 százaléka olyan vállalatnál dolgozik, ahol a vezetőség elengedi szabadságra a személyes okokra hivatkozó dolgozót – legalábbis elvileg. Amikor ugyanis konkrét szituációra kérdeztek rá a Randstad Workmonitor munkatársai a 2014 januárjában, 33 országban végzett kutatásuk során, kiderült, egy beteg családtag ápolása miatt 36 százalék nem vehetne ki szabadságot. Ez az arány a kutatásba bevont másik négy régiós állam – Ausztria, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – mindegyikében 30 százalék alatt volt. Csehországban például csak feleannyi munkavállalónak kellene egy beteg családtag mellől elindulnia munkába, mint nálunk.

A magyarok 46 százaléka felmondana, ha nem kapna szabadságot a betegápolásra. Ennél csak az osztrákok önérzetesebbek: 52 százalékuk lépne ki a munkahelyéről, míg például Szlovákiában csak 35 százalék.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a munkáltatók és a munkavállalók számára mennyire fontos az egészséges életmód. Az eredmény lesújtó: Európában a magyarok teszik a legkevesebbet az egészségük megőrzéséért. Bár a magyarok 80 százaléka úgy érzi, jobban tudna teljesíteni a munkahelyén, ha rendszeresen sportolna, csak 36 százalékuk munkahelye támogatja aktívan az egészséges életmódot. Munkaidőben a magyarok 15 százalékának van lehetősége sportolni, de munkaidőn kívül is csak 16 százalék tudja igénybe venni a vállalat edzőtermét vagy kap kedvezményt a munkaadójától valamelyik sportlétesítménybe. Ugyanez az arány Ausztriában 26, Lengyelországban 33, az USA-ban 40, Svédországban pedig 67 százalék.

„Pedig az ilyen juttatások növelhetik a munkavállalók lojalitását, szimpátiáját is. Így az új tehetségeket is hatékonyabban csábíthatják magukhoz az egészséges életmódot támogató cégek” – jegyezte meg Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor a magyar munkavállalók is keveset törődnek az egészségükkel. Csak 66 százalék gondolja úgy, hogy egészségének megőrzése az ő személyes felelőssége, miközben Közép-Európában ez az arány mindenhol meghaladja a 80 százalékot, Nyugat-Európában pedig 90 százalék körüli. Magyarországon csak a megkérdezettek 37 százaléka mondta, hogy a munkahelyén inkább a lépcsőt választja a lift helyett, ami nem csak európai, de globális szinten is a legalacsonyabb arány.

(Fotó: www.heraldsun.com.au)