Jump to content

A legpipecebb kisfiú a világon

2014. 03. 18. 15:40

Jó, ha van otthon a polcon egy olyan könyv, amit bármikor levehetünk, ha egy kis vidámságra, nevetésre vágyunk.

Kis Nicolas-val, a huncut, mindig valami csínyre kész kisiskolással teljesen véletlenül hozott össze a sors egy balatonparti fiókkönyvtárban. Először csak úgy magamnak olvasgattam belőle, miközben gyakorlatilag bepisilésig röhögtem a történeteken. Látva harsány derűmet a gyerekek is kiváncsiak lettek a könyvre, így hamarosan kis Nicolas-val töltöttük az esti mesemondós időszakot. A rövid történetkék olyan nagy népszerűségre tettek végül itthon szert, hogy be kellett szereznünk belőle az összes elérhető kötetet, több példányban persze, hogy jusson a rokonoknak, nagymamáknak, barátoknak is.

A könyvek szerzője, René Goscinny egyébként kis Nicolas figurája mellett olyan világhírű alakok megálmodója is volt, mint Lucky Luck, vagy Asterix.

A kis Nicolas könyvek egyik nagy titka az, hogy olyanok, mint egy jó családi film, két rétegűek, hiszen a szülő és a gyerek is jól szórakozik a történeteken, de (valószínűleg) más-más poénokon.

A mesékben, ahol például kis Nicolas nyaralni megy, és a táborvezetőt halálra bosszantják a haverokkal, vagy ahol szegény apukájának okoz ötödfokú égési sérüléseket, mert nagy bömbölve felásatja vele háromszor a strandot az elveszett homokozólapátért, hogy végül eszébe jusson, aznap elfelejtette lehozni a szállodai szobából, vagy így, vagy úgy, de magunkra és környezetünkre ismerhetünk.

Végigolvashatjuk a kötetet elejétől a végéig egy huzamban, de mivel a történetkék csak lazán vannak összefűzve, és nem épülnek feltétlenül egymásra, érdemes csak úgy, időről időre is kézbevenni, hogy pár mese elolvasásával felvidítsunk egy rosszabbra sikerült napot, esős délutánt, vagy hervasztó estét.

A kötetekben körülbelül egy tucat visszatérő szereplőt ismerhetünk meg, köztük Nicolas anyukáját, aki mindig finomakat süt és csak annyit kér, hogy hadd legyen egy kis nyugta, az apukáját, aki későn esik haza az irodából, és előszeretettel ugratja a szomszédot, akivel néha lökdösődnek is egy kicsit. Meg persze Nicolas osztálytársait, Agnan-t, a stréber tanítónéni-kedvencet, Alceste-et, aki folyton eszik és a kedvenc olvasmánya egy szakácskönyv, Eudes-öt, aki szeret mindenkit jól orrba vágni, vagy Marie-Edwige-et, aki tök jó fej, annak ellenére, hogy lány.

A könyvesboltokban jelenleg megvásárolható a Kis Nicolas kiadatlan kalandjainak két kötete, illetve A kis Nicolas, mely öt kötetnyi korábban megjelent történetet foglal magában. Meleg szívvel ajánlom minden felnőttnek és hat éven felüli gyereknek.

A könyvekből film is készült.

(Kép: BBC)