Jump to content

A Spiderwick Krónikák

2014. 03. 11. 11:17

Minden olyan felnőttnek és gyereknek szívből ajánlom Spiderwick Krónikát, aki szereti a fantasy műfaját, vagy az izgalmas, fordulatos regényeket. Ennél a könyvnél a gyerekeknek nem kell esténként egy utolsó, meg még egy utolsó utáni oldalért könyörögni, de legalább egy icurka picurka bekezdésért. Sodró, lenyűgöző cselekményével a könyv maga fogja inspirálni a szülőt arra, hogy önként és dalolva felovasson még egy fejezeteket, miközben ő maga is tövig rágja a körmeit izgalmában.

A regény kezdetén egy ikerpár, Simon és Jared Grace nővérükkel, Mallory-val és frissen elvált édesanyjukkal egy romos, elhagyatott házba költöznek. Itt bukkannak rá egy titkos szobában elrejtve nagybátyjuk, Arthur Spiderwick könyvét, melyből szépen lassan kibontakozik számukra az őket körülvevő, de az avatatlanok számára láthatatlan világ, mely tele van huncut manókkal, gonoszkodó házimumusokkal, kobolddal, sárkánnyal, tündérekkel, griffel és sötét lelkű törpékkel.

A három testvér e titkos világ és a Krónika felfedezésével óriási veszélybe sodorja magát. Nincs más választásuk hát, mint felkerekedni, és szeszélyes kis házimanójuk segítségével, illetve a könyv útmutatásával a sok titokzatos rejtély nyomába eredni.

Ahogy kibomlik a cselekmény, úgy mosódik el a határ az emberek és a manók világa között, és mi olvasók úgy süppedünk egyre mélyebbre e hihetetlenül színes fantáziabirodalomban.

A Spiderwick Krónika öt egymást követő, vékony (100-130 oldalas) kötetből áll (1.- Manók könyve, 2.- A varázskő, 3.- Lucinda titka, 4.- A törpekirály fogságában, 5.- Mulgarath haragja). Érdemes egy füst alatt mind az ötöt megvásárolni, mert nagyon bosszantó tud lenni, ha az izgalom tetőfokán kifogy alólunk a történet.

Hat éves kortól nyugodtan felovashatjuk a regényt a kalandvágyóbb gyerekeknek. De persze nagyobb, olvasni tudó gyerekek egyedül is biztosan megbirkóznak vele, mivel a gyakran felbukkanó képek igencsak szellőssé teszik a tördelést, így mindenkinek hamar sikerélménnyé válik az olvasás. De jelzem, vétek lenne nekünk, felnőtteknek lemaradnunk róla! Szóval ha másképp nem megy, ne felejtsük el esténként kicsempészni a gyerek párnája alól a kötetet.

A Spiderwick Krónika szerzője Holly Black, a történetet pedig Tony Diterlizzi illuszrálta gazdagon.

A könyvnek háromkötetes folytatása is készült. Bár nem hozza teljesen ugyan azt az izgalmat és színvonalat, ha tetszett az első sorozat, biztosan ebben sem fogunk csalódni! A könyvből 2008-ban filmet is forgattak, de az látványos képi világa ellenére messze elmarad a regénytől.

Kép: New York Times