Jump to content

Tanácsok a gördülékeny reggeli készülődéshez

2014. 03. 07. 11:37

Habár valószínűleg mindenki életében a korai órák a legnehezebbek, mégis talán a család kora reggeli összekészítése és elindítása az, ami a legtöbb kihívással jár. Pedig nagyon fontos, hogy minden jól induljon el, hiszen reggeli hangulatunk rányomhatja a bélyegét az egész napunkra.

A reggeli közös összekészülődés olyan, mint a dominó, ha egyvalaki elcsúszik, könnyen felborul az egész sor. Némi előkészülettel, szervezéssel, odafigyeléssel azonban könnyen úrrá lehetünk még a legnyűgösebb korai káoszon is! Íme néhány megszívlelendő tanács a Real Simple gyűjtése alapján:

- A jó reggel már az előző estével elkezdődik. Mindenki nehezen ébred, ha éjszaka nem aludta rendesen ki magát. Érdemes figyelembe venni tehát, kinek mekkora az alvásigénye, és ehhez tartani magunkat. Bár egyénenként lehetnek apróbb eltérések, nagy általánosságban a következő számok az irányadók:

Babák: átlagosan 15 óra

Kisgyerekek: kb. 12 óra

Alsós átalános iskolások: kb. 10 óra

Kamaszok: legalább 8 óra

Felnőttek: legalább 7 óra

És hogy a flott reggeleken kívül még mit nyerhetünk, ha megadjuk a szervezetünknek azt az alvásmennyiséget, amit igényel? Többek között fejlettebb problémamegoldó- és empátiás-készséget, magasabb intelligenciahányadost, és jobb memóriát.

-Készítsük ki a ruhákat előző nap, magunknak és a gyerekeknek is. Nézzük meg az időjárás-előrejelzést, majd döntsük el, milyen ruhát és kiegészítőket szeretnénk másnap hordani. Így egész biztosan elkerülhetjük a reggeli nyolc átöltözést és a hosszas tépelődést a szekrény előtt.

-Keljünk fel a család előtt. És ha tehetjük, a napi edzést időzítsük reggeli előttre. Kutatások bizonyították, hogy azok, akik még a reggeli előtt sportolnak, sokkal hatékonyabban tudták megőrizni versenysúlyukat.

-A gyerekek öltözzenek fel még reggeli előtt. Így nem kell gyorsan, kapkodva bedobniuk pár falatot.

-Mivel a reggeli a legfontosabb étkezés, érdemes előre megtervezni. Hogy könnyen, gyorsan egészséges ételekhez tudjuk juttatni az egész családot, készíthetünk zabkását gyümölccsel összeturmixolva. Vagy ha szeretünk sütni, fagyasszunk le előre kenyeret, zsömlét, pogácsát, így azt elég lesz csak bedobni a sütőbe étkezés előtt egy kicsivel. A bekevert palacsinta- és gofritészta napokig eláll a hűtőben, ezért az is jó előre elkészíthető.

-Készülődjünk játékosan. Tegyük vidám versennyé a reggelt! Rakjunk be valami kellemes zenét, és a gyerekeknek minden egyes feladatra jusson egy dalnyi idő!

-Szakítsunk időt magunkra is! Ne a buszon, vagy a munkahely liftjében sminkeljük ki magunkat az utolsó pillanatban! Ha szeretjük kifesteni magunkat, adjuk is meg a módját. Különítsünk el a reggelekből magunknak pár percet, amikor semmi mással nem kell foglalkoznunk. Sokkal magabiztosabbnak fogjuk érezni magunkat a nap folyamán.

-Jutalmazzuk meg a gyerekeket! Ha sikerült elérnünk, hogy mindenki igazodjon az elvárásainkhoz és időben elkészüljön, ne felejtsük el megjutalmazni őket. Dicsérjük meg a gyerekeket, ha hiszti-mentesen elkészültek reggel, vagy apróbb dolgokkal (matricával, csokis keksszel) díjjazzuk igyekezetüket.

(Fotó: Getty Images)