Jump to content

Étek vagy méreg?

2015. 02. 18. 11:14

Újabb és újabb tudományos felfedezések írják felül mindazt, amit az ételekről gondoltunk. Vajon tényleg olyan egészséges/káros a tej, a tojás, a vaj, vagy a csokoládé, mint ahogy azt eddig hittük? Íme a legfrissebb eredmények!

-Vaj:

Sokáig a vajat kiáltották ki közellenségnek, és helyette a margarint javasolták a szakemberek, a legfrissebb kutatások szerint azonban a vaj kis mennyiségben egyáltalán nem ártalmas, sőt.

-Tej:

Pár éve még mindenki a sovány tejre esküdött. Ma azonban már tudjuk, hogy a magasabb zsírtartalmú tejek nem csak hogy nem károsak, de egészségesebbek is soványabb társaiknál. A szakemberek ezért naponta egy pohár 3,5%-os tej elfogyasztását javasolják.

-Tojás:

Hol van már a tojás koleszterinszintje feletti folyamatos aggódás? Számtalan kutatás bebizonyította, hogy a tojás fogyasztása távolról sem növeli meg a vér koleszterinszintjét. Ezzel szemben azonban tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és fehérjével. A szakemberek ezért arra bíztatnak, hogy bátran együnk tojásos étkeket heti három-négy alkalommal.

-Olivaolaj:

Nem is olyan régen még az olivaolajat kiáltották ki az örök élet elixírjének, ma azonban tudjuk, hogy csínján kell bánni e mediterrán élelmiszerrel. Jó tudni, hogy míg a salátánkon ott a helye, sütni benne egyáltalán nem ajánlott, mivel melegítés közben rákkeltő anyagok alakulnak ki benne. Ezért ha olajban szeretnénk kisütni a krumplit, inkább használjunk oliva- helyett repceolajat.

-Szénhidrátok:

A magyar ember elkötelezett rajongója a ropogós héjú, puha, hófehér belsejű házikenyérnek, sajnos helytelenül. Ma már tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonatermékek jók, a fehérek azonban károsak az egészségünkre, ugyanis cukorbetegséget és rákot is okozhatnak. A szakemberek azt javasolják, a napi táplálékunk felét tegyék ki a teljes kiőrlésű gabonatermékek.

-Felvágottak:

Sajnos, ha meg akarjuk őrizni hosszú távon is az egészségünket, búcsút kell intenünk a szalonnáknak, pármai sonkáknak és téli szalámiknak. Egy neves dietetikus szerint minden egyes sonkás szendvics bekebelézésével fél órát veszünk el az életünkből.

-Bor:

A hagyományos felfogás szerint naponta egy pohár borocska még jót is tesz az egészségünknek, a modern kutatások azonban sajnos nem tudják ezt alátámasztani. A szakemberek szerint egy-két pohárral igyunk csak meg hetente egy-két alkalommal.

-Gyümölcslé:

Az utóbbi időben az egészségesnek kikiáltott gyümölcsléről is lehullt a lepel. Sokkal több cukrot tartalmaz ugyanis, mint korábban sejtettük volna, egy pohárban akár tíz teáskanálnyi is lehet.

-Csokoládé:

Végre egy jó hír is a lista végére! A régi elképzelések szerint a csokoládé egészségtelen, ám ma már tudjuk, hogy a keserű csokoládé jót tesz a szívünknek és a vérnyomásunknak. Ezért szakemberek szerint bátran együnk meg naponta két kockányit belőle.

(Telegraph, kép: capitalotc.com)