Jump to content

Nézzünk szét csakrák táján!

2024. 02. 07. 19:00

Sokszor kerül szóba a csakra, csak sokan nem tudják, hogy az mi is. Az biztos, hogy a spiritualizmushoz köthető fogalom, de nézzük csak, hogy miről van szó!

A csakra egy indiai szánszkrit szóból ered, amelynek jelentése kerék vagy forgó.  Csakrákról kell beszélnünk, ugyanis nem egy, hanem összesen hét csakrát különböztetünk meg és mindnek más a szerepe. Valójában ezek a testünkön lévő energiaközpontokat jelentik. A hagyományos indiai és tibeti jóga, valamint a keleti gyógyítás szerint tehát a testünkben hét fő csakra található. Ezek mindegyike specifikus jelentőséggel bír a testi, érzelmi és spirituális egészségünk szempontjából. Ennek értelmében megkülönbözetünk:

Gyökér csakra (Muladhara)

A gerinc alapjánál, a keresztcsont területén található. A fizikai test stabilitását, biztonságát, túlélését, valamint a gyökerezést a földben és a fizikai világban szimbolizálja.

Szakrális csakra (Svadhisthana)

A keresztcsont és a köldök közötti területen, a medencénél helyezkedik el. Az érzéki élvezeteket, a kreativitást, a szexualitást és az érzelmi kiegyensúlyozottságot jelöli.

Napfonat csakra (Manipura)

A köldök és a szegycsont között, a gyomor környékén helyezkedik el. Az egyén személyes hatalmát, önértékelését, önuralmát, akaraterejét mutatja.

Szív csakra (Anahata)

A szegycsont területén, a szív környékén található. A szeretetet, az együttérzést, a kapcsolatokat, a megbocsátást és az elfogadást szimbolizálja.

Torok csakra (Vishuddha)

A torok területén található, amely a kommunikációt, az igazságot és a kreatív kifejezést szimbolizálja.

Harmadik szem csakra (Ajna)

A homlok közepén, a szemöldökök között található. A belső látást, az intuíciót, a bölcsességet és a megértést jelképezi.

Korona csakra (Sahasrara)

A fejtetőn van és a spirituális tudatosságot, a magasabb tudatosságot és az isteni energiával való egyesülést szimbolizálja.

A csakrák harmonikus működése és egyensúlya fontos az emberi test, elme és lélek egészségéhez. Ezeket az energiaközpontokat a különböző jóga és meditációs gyakorlatok segítségével lehet támogatni.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)