Jump to content

Kampány a téli sportolás mellett

2023. 11. 26. 19:00

A rendszeres mozgás egészségügyi és mentális erejét talán senkinek sem kell bemutatni, de télen mégis másképp állhatunk neki a mozgásnak. Ideje változtatni a sémán!

Egyes egészségügyi panaszok megléte és a mínusz 5 fok alá süllyedt hőmérséklet már az, amikor tényleg nem biztos, hogy érdemes kockáztatni, de a hideg levegőnek számos pozitív hatása van ránk nézve.

Friss levegő

A hidegnek köszönhetően a levegő tisztább és frissebb lehet, mert a levegő több oxigént tartalmazhat, ami javíthatja az állóképességet és növelheti a sportteljesítményt. Ez persze a kipufogógáztól és sűrűn lakott településektől messze érvényesül.

Kalóriák égetése

Hidegben a mozgás fokozza a test hőtermelését, így több kalóriát égethetünk el ugyanolyan intenzitású edzés során, mint melegebb környezetben, segítve ezzel a testsúlykontrollt.

Izomerősítő

 A testnek többet kell dolgoznia a melegen tartás érdekében, ezért az izmokat intenzívebben használjuk. Ez hozzájárulhat az izomzat és az állóképesség növeléséhez.

Fokozza az anyagcserét

Serkentheti az anyagcserét, mivel a test melegen tartásához több energiára van szükség. Ezáltal segíthet a testsúly csökkentésében vagy annak ideális megtartásban.

Erősíti az immunrendszert

Ha rendszeres sportolunk hidegben is, az erősítheti az immunrendszert és segíthet megelőzni a betegségeket. A hideg ugyanis stimulálhatja a fehérvérsejteket és egyéb immunrendszeri reakciókat.

 

Stresszkezelés

A hidegben való mozgásnak pszichológiai előnyei is vannak. Az egyik, hogy hatékony stresszkezelő módszer lehet. Hidegben a test endorfinokat termel és szabadít fel, amelyek hangulatjavító hatással bírnak.

Alvás minősége

A hidegben való mozgás segíthet javítani az alvásminőséget: könnyebb lehet az elalvás, mélyebb és pihentetőbb az alvás.

Kihívás és motiváció

A hideg való sportolásra rá kell venni magunkat, amely nagy kihívást jelent. Ugyanakkor, ha kellemesen kimozogtuk magunkat és jobbá válik a közérzetünk, az motivációt jelent a folytatásra is.

Változatosság

Új, télen űzhető sportágakat lehet kipróbálni, mint például a síelés vagy a jégkorcsolyázás.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)