Jump to content

Az erőltetett nevetés is nevetés

2023. 06. 07. 19:00

Érezted már a nevetés erejét? Annak a fajta nevetésnek az erejét, amely szinte a velődből szakad fel és hatalmas feszültséget old fel benned?

A nevetésnek számos pozitív hatása lehet az egészségre és a jóllétre.

Csökkenti a stresszt

 A nevetés csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol szintjét a szervezetben. A nevetés hatására felszabadulnak az endorfinok és dopamin, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt.

Immunrendszererősítő

A nevetés serkenti az immunrendszer működését. A stressz csökkentése révén a nevetés segíthet megerősíteni az immunrendszert, amely hatékonyabbá válhat a betegségekkel szembeni védekezésben.

 

Fájdalomcsillapító

A nevetés természetes fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Az endorfinok felszabadulása a nevetés során képes enyhíteni a fájdalmat és kellemes érzést kelt.

Hangulatjavító

A nevetés pozitív hatással van a hangulatra. A nevetés során felszabaduló endorfinok és dopamin boldogságérzést, elégedettséget és örömöt kelthetnek.

Szociális kapcsolatokat erősítő

A nevetés közösségi tevékenység is lehet. Amikor együtt nevetünk másokkal, közelebb kerülhetünk hozzájuk, erősödhetnek a kapcsolatok és javulhat a társas támogatás.

Stresszkezelő

A nevetés hatékony eszköz lehet a stressz kezelésében. A humor és a nevetés segít áthidalni nehéz helyzeteket, megváltoztatni a perspektívát és könnyebben kezelni a stresszt.

 

Ez azonban a spontán, magától jövő, valami által kiváltott nevetés. De van annak mesterkélt formája. Vajon az erőltetett nevetés is képes a fent leírtakra?

A nevetés valóban gyógyító hatású, ráadásul ragadós. A természetes nevetéssel együtt jár az örömmel, a humorral, kellemes meglepetés érzésével. A mesterkélt, erőltetett nevetés más dinamikájú. Ez utóbbival nem feltétlenül jár együtt a humor, az öröm, de ennek ellenére, ha elkezdünk nevetést imitálni, ugyanolyan fiziológiai változásokat indít be, mint a spontán forma. És mivel ragadós állapot, még a mesterkélt hahotázás is átragadhat másokra, így aztán egy orbitális kacagást lehet kiváltani tömegekből, és az már őszinte, felszabadult, önfeledt nevetés. A hatás ugyanaz. Tehát még ha kezdetben mesterkéltnek is tűnik a nevetés gyakran átcsaphat valódi nevetéssé.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)