Jump to content

Ne csak a jövő generációjáról gondoskodj, ápold a múltat is!

2023. 03. 31. 19:00

Sok szó esik arról, hogy milyen jelentős a gyermekeinkkel való minőségi foglalkozás, amely kihat az egész életükre, de az idősek ugyanúgy az életünk részei lehetnek. Velük is törődni szükséges.

Bezzeg a régi szép időkben! Így is kezdhetnénk. Ám mégis más volt régen. Nem is kell olyan régmúltba visszamenni. A több generációs együttélés nemcsak hatalmas kompromisszumokkal járó életforma volt, hanem egymás segítése családon belül megoldott volt. A frissen szült gyermekről az édesanyán kívül a velük együtt élő idősebb rokonok nagy segítséget jelenthettek. Amikor az idősek egészségügyi és szellemi egészsége már hanyatlott, akkor nem maradtak magukra, hiszen a család fiatalabbja gondoskodott róluk.

Ma viszont sok a magára maradt idős személy. E mögött nemcsak a családon belüli viszony megromlását kell sejteni. Nagyon sokan ugyanis a jobb élet reményében egy másik, távoli településen, vagy akár külföldi országban igyekezett megtalálni a számítását, így csak ritkán tudják meglátogatni az itthoniakat.

Ha te azok közé tartozol, akinek szülei vagy legalább az egyik még él és lehetőséged van gondoskodni róla, akkor a szerencsések közé tartozol. Ha a kapcsolatotok pedig erős, az maga a főnyeremény. Az nem megoldás, hogy nem foglalkozunk az idős szülőkkel. Még akkor sem, ha szociális intézményben él. Amennyiben még ellátja önmagát az idős szülő, segítségre bizonyára szorul, vagy legalábbis jól esik neki.

Az idős emberek már nem olyan mozgékonyak. Lehet, hogy egy nagyobb fürdés, kép- vagy lábápolás az a fajta tevékenység, amelyet nem tud egymaga elvégezni. Segíts neki abban, hogy legalább havonta kényelmesebbé teszed az életét azzal, hogy segítesz neki a körmeit levágni, a haját megmosni.

A ház körüli munkát elvégzi még egymaga? Becsülendő, de bizonyára akad a ház körül olyan munka, amely egy idős szervezet számára megterhelő. Vedd át helyette azt a munkafolyamatot. Mindeközben hasznos tudással láthat el.

Az is jól eshet egy idős családtagnak, ha valaki kiveszi a kezéből a munkát és közösen vagy teljesen átadva végezzük azt el.

A legfontosabb talán mégis az, hogy minőségi időt töltsetek együtt. Akár a kerti vagy a háztartási munka végzése közben is lehet beszélgetni, régi történeteket feleleveníteni. Ha idő bőven van, akkor keressétek elő a régi fotókat és beszélgessetek a képen látható személyekről. Biztos, hogy hihetetlen történetek fognak előkerülni. Talán olyanok is, amelyeket eddig még nem is hallottál.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)