Jump to content

A lájk a mérce, az élet fokmérője?

2022. 07. 27. 19:00

Aki nincs jelen egy közösségi média felületen sem, az gyakorlatilag nem is létezik. No, persze ez egy erős túlzás, de ma már teljesen általánosan használjuk ezeket.

A közösségi oldalak is, de általában az internet hatalmas lehetőségeket adott a kezünkbe. Pillanatok alatt információkhoz juthatunk és akár a világ másik pontján kapcsolatba léphetünk másokkal. A fiataljaink ebbe születnek bele és egészen más gyermekkort élnek meg ezáltal, mint akkor, amikor még a TV is majdcsak díszként funkcionált.

Felnő tehát egy olyan generáció, akik számára az internet, a közösségi oldalak, az okostelefonhasználata mondhatni ösztönszerűvé válik. Mivel könnyű információhoz jutni a technika segítségével, így a gyerekek, fiatalok is azt szeretnék, ha a fontosabb élettörténéseiket mások is láthatnák. Sőt, a nekik fontosnak tűnő, de mások számára jelentéktelen fotókkal, információkkal árasztják el a világhálót azért, mert semmiről nem akarnak lemaradni, és mindent meg szeretnének örökíteni. Az így felhalmozott emlékek közül válogathatnak később.

Mi volt korábban? Az emlékezetünkre hagyatkoztunk, valamint fotókat nézegettük. Olykor elmosódott, homályos képeken láttuk vissza önmagunkat vagy az akkori történéseket. Ma pedig már ugyanezt a közösségi oldalainkon felhalmozott fotókból idézzük fel. Több időt szentelünk annak, hogy megörökítsünk pillanatokat, minthogy át is éljük. Koncentrálni kell arra, hogy az elkapott pillanatokat megosszuk másokkal, így a pillanat varázsa felett elsiklunk. Ugyanakkor a mai fiatalok szeretik saját magukat megjelentetni az adott helyzetben és ezt a szelfikkel tudják megvalósítani, amit szinte azonnal meg is osztanak a nagyvilággal. Ezután pedig várják, hogy hány lájk fut be egy-egy képre. Ha tetszik a kép másoknak azért fotóznak még többet, ha nem érkezik a kellő mennyiségű lájk, akkor pedig azért, hogy ébren tartsák a figyelmet. Észrevétlenül nárcisztikussá teszi az embert a közösségi média, és sokan ennek nincsenek a tudatában sem. Így születnek semmit sem mondó, unalmas fotók, amelyet megtöltik az internetet.

Kár azt gondolni, hogy a lájkvadászat csak a fiatalokra jellemző. Mindenkinek örömet okozhat az, ha egy jól sikerült fotó másoknak is tetszik, de normál állapotban nem ez mozgatja az életünket. Nos, akit megcsapott a lájkok „szele” az minél többször érezni szeretné, így újból fotózkodik önmagával. A kevés lájk is lehangolhatja, de az is, ha ezt a tevékenységét nem gyakorolhatja valami miatt. A lájk egyfajta jutalom és ezt a kellemes érzést is ad (ha kap). Éppen ezért a lájkok elmaradása, vagy valamilyen technikai korlát (áramszünet, lemerült telefon, nem működő közösségi oldal) igen nagy törést okozhat annak, akit beszippantott a közösségi oldal örvénye.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)