Jump to content

Készítsd fel a tested és a lelked időszakos böjttel

2022. 03. 23. 19:00

Indul a tavasz a maga minden jóságával és szépségével, de egyben megkongatja a vészharangot is, amely a bikinitestre való felkészülést illeti.

Nem vagyunk még elkésve azzal, hogy belekezdjünk testünk tudatos formálásába, egy kis fogyásba. A tavasz megérkezése is hozzásegíthet ehhez, hiszen egyre jobb az idő. Több a napos órák száma, jóval tovább van már világos és ez még a kedvünkre is hatással van. Márpedig azt mindenki ismeri milyen, ha a kedvünk rossz. Nagy eséllyel halogatjuk és halasztjuk el az edzést, a mozgást. Végre találunk valami ürügyet. A kellemes idő azonban még az otthonunkból való kimozdulásra is kedvet teremt.

Közeledik húsvét ünnepe. Az azt megelőző időszak a böjté, amelyet a katolikus egyház hívei tartanak. Ebben az időszakban egy nap csak egyszer szabad jóllakni és a hústól, más állati eredetű ételektől is tartózkodni illik. Ezt nem véletlenül tették és teszik ma is sokan. A böjt ugyanis a testünk fegyelmezéséről szól. Azaz ne az étel és az ételfogyasztása jelentse az örömöt, és ne ezek irányítsanak, hanem a tudatunk.

Ódivatúnak, csakis vallásos személyek önsanyargató szokásának tűnik a böjt? Valójában egyre többen jönnek rá arra, hogy milyen hasznos is lehet. A diétás, fogyókúrás módszerek tömkelege mellett a böjt is megjelent. Nem véletlen, hiszen jó hatással van a testre, de emellett még az elmére is. Az időszakos böjt azt jelenti, hogy alkalmanként végezzük és 12-24 óránál hosszabb, étkezés nélküli időszakot iktatunk be.

Még ha böjtöt is tartunk, azt általában nem olyan keményen végezzük, mint régebben. Ha ugyanis betartanánk a szabályokat, akkor azt jelentené, hogy a húsmentes étkezést naponta egyszer, este étkeznénk. Van, aki megenged magának kávét, abból nem hajlandó engedni, ha már „sanyargatja” a testét, mások azonban lemondanak még a napi fekete adagról is.

A böjt egyáltalán nem az újkori ember hóbortja, hiszen gondoljunk csak bele abba, hogy volt idő, amikor nem volt ilyen egyszerű beszerezni az élelmet. A halászó, vadászó, gyűjtögető őseink élete kőkemény volt. Ha sikeres napjuk volt, akkor tudtak enni, máskülönben nem és ez bizony magával hozta a böjtölést is. A szervezetünk amúgy is sok mozgásra és böjtre van finomhangolva, de a modern kor magával hozta a kényelmes életet. Ennek köszönhetően jóval kevesebbet mozgunk és ehhez képest indokolatlanul sokat eszünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)