Jump to content

Ne szidd, ha van, inkább mérsékeld!

2022. 03. 09. 19:00

Stressz. Életünk részét képezi, ha akarjuk, ha nem. Végérvényesen megszabadulni attól nem tudunk, ezért elűzni vagy alkalmazkodni szükséges.

A stresszt teljes mértékig ördögtől valónak tekintjük, az életünk megrontója, tartós jelenléte fizikai megbetegedések okozója. Igyekszünk elkerülni. Mivel azonban ez lehetetlen, inkább arra törekszünk, hogy olyan stratégiákat dolgozzunk ki, amellyel hatékonyan nem tudunk szabadulni attól. Közelítsük meg kicsit másképp a stresszt, hátha találunk benne valami jót:

Testi erősítés

A stresszhormon hatásos és pozitív is lehet a szervezetre nézve, ha annak szintje alacsonyan van jelen. Ha hiszed, ha nem, ilyen mértékben a stressz hatására a test felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben és hatékonyabbá teszi az immunrendszer aktivitását.

Lelki erősítés

Ami nem öl meg, az megerősít. A mondás is így tartja és az előzőekben már írtunk arról, hogy a testet is erősíti, de a lélekkel is pontosan ez történik. A kemény helyzetek megerősítik az embert. Megmutatja azt, hogy mennyi mindent képesek vagyunk túlélni, megoldani. Jellemformáló, tanító hatása minden kétséget kizár.

 

Fejlesztő

Most nem a jellemünk fejlesztésére gondolunk, hanem a fizikai fejlődésre. Az a legideálisabb, ha a várandós nők a lehető legkisebb mértékre tudják csökkenteni a stresszfaktorokat az életükben, hogy a bennük fejlődő magzatok a megfelelő mértékben és nyugalomban tudjanak fejlődni. Ez a tartós stresszre igaz, de a minimális feszültség elkerülhetetlen. Kutatásokkal bizonyították, hogy az enyhe stressz szinte hozzátartozik az életünkhöz, de ez annyira nem is baj, mert a pocakban növekvő magzatok jobban fejlődnek, mintha semmi feszültség nem érné az anyákat.

Agyi kapacitás

A stresszre úgy tekintünk, mint csakis rossz, pedig stresszhelyzetben kimondottan jól tudunk teljesíteni, mert ez az állapot fokozza az agy teljesítményét. Még a memóriát is javítja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)