Jump to content

Őszi bekuckózás? Nem mindenki vágya

2021. 10. 10. 19:00

Ősz, hűvösebb, sőt kimondottan hideg évszakunk. Lehet szeretni és nem szeretni, de attól még van és jelen van az életünkben.

Nemcsak a fák levelei színesednek – ami azért, valld be magadnak is, hogy igazán csodálatos – és nemcsak a terméseket lehet gyűjtögetni, hanem rövidülnek a nappalok, több eső esik és hidegebb van ősszel. Ez utóbbi okok arra késztetik az embert, ahogy a természetet is, hogy lelassuljon kissé, behúzódjon otthonába. Az állatok egy része téli álomra hajtja a fejét, másoknak az élelemszerzés okoz nagyobb gondot. Nekünk, embereknek már gondoskodni kellett a vastagabb ruhák előkészítéséről, vásárlásáról, a tüzelő biztosításáról. A kerti munkákat is el kell végezni a kertben, hogy növényeinket felkészítsük a hidegre.

 

Az őszi felkészülés a hidegre, a télre azt is jelenti, hogy lelkünkkel is rá kell arra hangolódni. Ilyenkor többet tartózkodunk otthonunkban és többet a családtagjaink közvetlen közelében is. Érdemes kihasználni arra, hogy minőségi beszélgetéseket, közös programokat tűzdeljünk be a mindennapokba.

Az ősz nevezhető a számvetés idejének is. A több idő, amit otthon töltünk arra is lehetőséget ad, hogy magunkkal és a gondolatainkkal is foglalkozzunk. Itt az ideje, hogy a lelki polcokon is rendet tegyünk. Ezt az önismereti utat sokan választják, de valószínűleg számukra ez mind szükséges is. Azonban nem kell mindenkinek a lehangoló minvoltját, a „nem szeretem” időszakot látni az őszben. Sok szépsége van ennek az évszaknak is, de a napok pontosan úgy telnek ősszel és télen is, akárcsak nyáron.

Tény azonban, ha éppen most aktuális az életünkben valaminek a lerendezése, lezárása, változtatása önmagunkban, arra a hidegebb és nyirkosabb időjárás is lehetőséget kínál. Arra vigyázzunk, hogy bele ne merüljünk az önsajnálatba. Az ősz ugyanis csodákkal is szolgálathat. Kirándulásra, sétára mindig lehet alkalmas időt találni. A természetben pedig sokkal könnyebben visszatérhetünk igazi önmagunkhoz.

Megvan a veszélye az őszi „rendrakásnak” is. Ha ugyanis a gondolataink egészen más irányba terelik a valóságot, akkor nemhogy a megoldás, tisztulás és feloldozás irányába haladunk, hanem becsapjuk önmagunkat, összeesküvés-elméleteket gyárthatunk, amelyek csak tovább nyomnak az iszapba.

Az ősz nyugalmát csak az élvezi, akinek arra szüksége van. És nincs ez így mindenki esetében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)