Jump to content

Hogyan legyél jó beszélgetőtárs?

2021. 07. 26. 19:00

Talán első körben felhőkölsz majd, amit most olvasol, de az ismerkedés során egy jó beszélgetés egyenértékű lehet a jó szexszel.

Azok bizonyára igazat adnak ennek az állításnak, akik szingliként élik az életüket, de vágynak egy kapcsolatra, ezért engednek a kísértésnek és találkozásoknak. Ahhoz, hogy rátaláljon valakire a szerelem, nyitottnak, befogadónak, olykor kellően merésznek is kell lenni ahhoz, hogy idegennel találkozzon, randizzon. Az internetes társkeresés márpedig tartogathat meglepetéseket, de ezek a találkozásokkor derülnek ki igazán. Nemcsak a tárkeresés során fontos a jó kommunikáció. Arra nagy szükség van stabil kapcsolat során is, de a családtagokkal, barátokkal, munkatársakkal való jó beszélgetések nyomot hagynak bennünk.

A jó beszélgetés – történjen az bárkivel – olyan kellemes hatást vált ki, amelyet szeretnénk újraélni, megismételni. Mire van szükség ahhoz, hogy jót beszélgessünk valakivel?

 

Figyelem

A jó beszélgetés alapja az, hogy figyeljünk a másik személyre, akivel beszélgetünk. Előfordul, hogy egyik történetről, amelyet a beszélgetőtársunk épp mond, eszünkbe jut egy történet, de uralkodjunk magunk felett és hagyjuk, hogy befejezze a saját gondolatmenetét. Nemcsak meghallgatni szükséges, hanem érteni is azt, ami a másik mond, ugyanis csak így tudunk megfelelően, figyelemmel reagálni a hallottakra. Fordított esetben mi is erre vágyunk.

Saját gondolatok

A beszélgetések érzelmeket és gondolatokat váltanak ki belőlünk. Amikor hallgatunk valakit, óhatatlan, hogy saját gondolataink ne legyenek. Ezek azonban olykor eluralkodnak azok felett, amit a másik személy mond. Ha jó beszélgetést szeretnénk, akkor tudatosan a beszélőre kell irányítunk a figyelmünket.

Én, én, én

Bizonyára találkoztál már olyannal, aki bármiről is volt szó azelőtt, valahogy azonnal magára tereli a szót, úgy fordítja a beszélgetést, hogy átfordítja a témát olyanra, ami saját magával kapcsolatos. Az értő, megértő, figyelő, tartalmas és kellemes beszélgetés során ezt mellőzzük.

 

Ellentét

Egy jó beszélgetés sem mindig arról szól, hogy mindkét fél bólogat a másik szavára. Emberek vagyunk tele gondolatokkal és érzelmekkel, nem beszélve a tapasztalatokról, a tanultakról, ebből fakadóan pedig nem biztos, hogy egyetértünk a beszélgetőtársunkkal. Ahelyett, hogy kifordulnánk a beszélgetésből, vagy minden áron meg szeretnénk győzni a magunk igazáról, legyünk nyitottak és befogadóak. Hallgassuk meg a másikat, de érvelhetünk az álláspontuk mellett.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)