Jump to content

Augusztusban rossz kedv? Létező vagy létezhetetlen?

2021. 07. 11. 19:00

Alig vártuk a nyarat. A nyárhoz mindig nagy reményeket fűzünk. Várjuk, hogy végre a pihenésé legyen a főszerep és emellé csak extra, hogy az idő is kedvező, sokáig van nappali világosság.

A gyerekek már június közepétől abban a felszabadító érzésben találják magukat, hogy rájuk tört a nyári szünet. Tudjuk azonban szülőként, hogy a felnőttek számára a nyár már nem feltétlenül csak a pihenésről, nyaralásról szól. A legtöbbeknek ugyanis ugyanúgy a munka uralja a hétköznapjait. A szabadság természetesen más. Akkora van általában időzítve a belföldi vagy külföldi utazás. A nyaralások legtöbbje júliusban vagy augusztusban zajlik, és ebben az időszakban felnőttek és gyerekek is felhőtlenül jól szeretnék magukat érezni.

 

Aztán lecsap az augusztus

Augusztus, annak is főleg a második fele azonban már nem biztos, hogy azt az önfeledt érzést kelti mindenkiben. A nyári szünet és a nyár utolsó hónapja is az augusztus. Magában sejteti annak érzését, hogy következik az ősz. Az ősszel együtt pedig az iskolakezdés várható. Az iskolás korú gyerekek számára az augusztus a visszaszámolás ideje, mert ekkor már eszükbe jut az, hogy lassan kezdődik az iskola. A szülők sem hagyják, hogy a gyerekek mindezt elfelejtsék. Az augusztus közepétől elkezdődi iskolaszer vásárlás megalapozza azt az érzést, amely nem feltétlenül kellemes. A negatív gondolatok és érzések azonban nemcsak a gyerekekre lehet jellemző. Az iskolakezdés ugyanis komoly pénzkiadással jár, amely megterheli a szülők pénztárcáját. De nem csak ez okozhat depresszió jellegű hangulatot.

Augusztusban egyre észrevehetőbb, hogy a nappalokból mintha lecsípnének néhány percet, majd az egyre egyértelműbb, hogy tényleg így is van.

Kutatások igazolták, hogy ha valaki augusztusban úgy érzi, hogy lehangolt, pedig nyár van, jó idő, és ez a kellemetlen érzés hetekig uralkodik az életében, akkor bizony az augusztusi depresszió kerítette hatalmába. Igen, ilyen is létezik. Mondhatnánk azt is, hogy ez szezonális depresszió. Ugyanez jelentkezhet akár télen, de tavasszal is.

Az augusztusi letargia lehet, hogy nem heteket ural az ember életéből. Lehetséges, hogy csak néhány napot lop el az életből. Az a szezonális depresszió egy gyenge formája. Bármennyire is erősödik fel az emberben, vegyük jelzésként és áldozzunk a pihenés oltárán. Erre van szüksége a szervezetünknek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)