Jump to content

Érzelmi traumák magzati korban

2021. 06. 24. 19:00

Szerencsés az, aki örömmel tekinthet vissza gyermekkorába, mert a körülmények, a kellemes családi légkör mind adott volt. Ezt nem mindenki mondhatja el magáról.

Azzal már régóta foglalkozik a pszichológia, hogy a gyermekkor minősége nagyban kihat arra, hogy felnőttként hogyan boldogulunk a világban, hogy bánunk embertársainkkal. Nemcsak a gyermekkor meghatározó, hanem már az az idő is, amelyet édesanyánk pocakjában, magzatként megélünk. Egyes mintákat ugyanis úgy hurcolunk magunkkal, mintha belénk lenne az égetve.

Már a kezdet nagyon fontos. Egészen máshogy növekszik méhen belül az a magzat, akit szülei már alig várnak, hogy megszülessen, és mást él meg az a baba, akire nemcsak nem számítottak, de nem is várnak erre a világra. Ennek következménye az lehet, hogy a nem várt terhesség esetén fejlődő magzatra már olyan negatív érzelmi hatások vetülnek ki, amely későbbi életét is befolyásolni fogja.

Sok nő vágya a gyermekáldás. Aki számára ez egy küzdelmes út, tényleg nagyon örül, ha a terhességi teszten pozitív eredményt lát. Ezzel szemben az a nő, aki életének olyan szakaszában van, hogy egyáltalán nem számít egy terhességre, nagyon rosszul élheti meg azt, hogy egy új élet készül a világra. Sajnos azonban ezt nemcsak az anya élheti meg rosszul, hanem kivetül a magzatra is, hiszen ugyanazt érzi, amit az édesanyja is.

Nem mindegy tehát, hogy a terhességet hogyan éli meg egy nő. Van, aki mindent megtesz azért, hogy gyermeke legyen, és ezzel szemben van, aki mindent megtesz, hogy ne legyen. Az utóbbi esetben és a terhesség megtartásával azt kockáztatja az édesanya, hogy már a méhen belül stressznek teszi ki születendő gyermekét. Az a nő, aki felkészül az anyaságra lélekben, igyekszik ráhangolódni babájára, az boldogságot érez, és ugyanezt érezheti a magzat is. Az így fejlődő, majd születő kicsi kiegyensúlyozottabb és boldogabb lehet, mint az, akit nem várnak.

Terheket mindenki cipel, és mindig is lesznek megoldandó feladatok, de a magzati korra senki sem emlékszik. Aki az édesanyja méhében már lelki sebeket kap, ugyanúgy nem emlékszik arra, csak azt tapasztalja, hogy valami nem stimmel vele. Nem sikerül az, amit szeretne, rossz kapcsolatokba megy bele.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)